Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

M

Meijsing, Doeschka

Onkruid tussen de stoeptegels

Ze is spaarzaam met haar woorden, zorgvuldig, afgepast. Maar de zuinigheid van Marga Minco is tegelijk haar visitekaartje, haar wapen. Het verleden, haar verleden, kan niet anders verwoord worden dan stukje bij beetje, aarzelend en voorzichtig. De schrijfster die iedere scholier kent van "Het bittere kruid" is nog steeds met de oorlog bezig. Misschien niet meer zozeer met die afschuwelijke tijd, maar met de gevolgen ervan, wat erna kwam, en met de symboliek van het drama: de oorlog in ieder mens.

Recensie van Storing

Behalve DNA hebben mensen een ziel

"Ik heb geen geloof. Maar ik zal zolang mijn knieën het volhouden blijven bidden dat ik het krijg." Dit is geen uitspraak uit een bevindelijk gereformeerde levensbeschrijving, maar een opmerking die gemaakt wordt in een moderne roman. In Doeschka Meijsings nieuwe roman -de familiekroniek "100% chemie"- speelt het geloof in God een bescheiden rol.

Recensie van 100% chemie. Een familieverhaal

Tragiek van de tweede man

Doeschka Meijsing heeft het boek geschreven dat haar hoofdpersoon had willen schrijven en diens tegenspeler uiteindelijk schreef: een roman over de tragiek van de tweede man, de man die altijd in de schaduw staat van de held. Meijsing is er uitstekend in geslaagd dit klassieke motief tot leven te brengen in het eigentijdse verhaal "De tweede man".

Recensie van De tweede man

Moderne mens schept zich een god

Dit voorjaar waren diverse geluiden over de terugkeer van God in de Nederlandse literatuur te horen. Elk zichzelf respecterend (opinie)blad zocht naarstig naar mensen die God hadden (her)ontdekt. ,,De terugkeer van God in Nederland", zo kopte HP/De Tijd in mei.

Recensie van De weg naar Caviano