Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Nijhoff, Martinus

Nijhoff, Martinus

Roekeloos, vol hartstocht naar de ondergang

„Doe mij maar een favoriet gedicht”, zegt M. Bekenkamp op de vraag naar zijn favoriete boek. De docent Nederlands op het Van Lodensteincollege in Amersfoort is erg onder de indruk van ”Het lied der dwaze bijen” van Martinus Nijhoff. „Het gedicht laat me zien dat mensen moeten blijven op de plaats waar God hen stelt.”

Interview met docent M. Bekenkamp over "Het leid der dwaze bijzen" van Nijhoff.

Helder en raadselachtig

Dit jaar is geen herdenkingsjaar voor Martinus Nijhoff (1894-1953), dus dáárom zullen zijn twee grote gedichten niet heruitgegeven zijn. Het gaat om "Awater", dat in 1934 in de bundel "Nieuwe gedichten" was opgenomen, en om "Het uur U", dat in 1937 zelfstandig werd uitgegeven. Het zal hun klassieke status zijn geweest, en hun betekenis voor de moderne Nederlandse poëzie, waarom deze heldere én raadselachtige gedichten nu samen in een boekje zijn verschenen.

Recensie van nieuwe uitgave van Awater/Het uur U