Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

L

Loo, Tessa de

Het boek van leven en sterven

In "De zoon uit Spanje" wordt een oud familiedrama onder het stof vandaan gehaald. Vader Gerlof de Windt ligt op sterven. De laatste verjaardag van vader, zo vinden de kinderen, moet groots worden gevierd, met als hoogtepunt de verzoening tussen vader en de zoon uit Spanje. Via pa en de kinderen horen we hoe deze zoon, Bardo, na veel omzwervingen, terugkeert naar zijn vader, om weer opnieuw te verdwijnen.

Recensie van De zoon uit Spanje

Vaagheid en leegte als kern

Een hemel op aarde is niet mogelijk. Dit lijkt een kernelement in het werk van Tessa de Loo. In ieder geval komen in haar jongste roman "Een bed in de hemel" nogal wat perikelen voor: oorlogsellende, onderduiken, onvrijheid, pogroms, antisemitisme, dwingende eerzucht, kortom het gekwelde menselijke bestaan. Het woord "hemel" heeft hier overigens helemaal geen bijbelse inhoud. Het is in de roman een geschilderd wolkenplafond boven een bed in de slaapkamer. Een gefantaseerde hemel dus, boven een aards bed.

Recensie van Een bed in de hemel

In Byrons voetspoor door Albanië

Romantische zoektochten leiden zelden naar een bereikbaar doel. Tessa de Loo laat zich door dat besef niet weerhouden: vastbesloten jaagt ze een schim achterna. In het spoor van Lord Byron -romanticus bij uitstek- trekt de schrijfster door Albanië. Die literaire pelgrimage vindt haar neerslag in een merkwaardige kruising van reisverhaal, biografie, historische documentaire en avonturenroman: "Een varken in het paleis".

Recensie van Een varken in het paleis