Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Penning, L.

Penning, L.

Helden van Zuid-Afrika

"De leeuw van Modderspruit", "De held van Spionkop", "De overwinnaar van Nooitgedacht" - de titels roepen onmiddellijk herinneringen op aan de avonturen van veldkornet Louis Wessels en zijn trawanten. Minder bekend is dat auteur L. Penning zijn beroemde boeken schreef zonder ooit in Zuid-Afrika geweest te zijn. Maar dankzij zijn grondige bronnenonderzoek stemt het beeld dat hij oproept tot in detail overeen met de werkelijkheid. Althans, met de werkelijkheid zoals de Boeren die zagen.

Beschouwing over het Zuid-Afrika in de boeken van L. Penning

Bewust van talent en toch bescheiden

In welk opzicht zou de grote verteller Louwrens Penning ons anno 2003 ten voorbeeld kunnen zijn? Ik zie Pennings voorbeeldigheid in zijn betrokkenheid bij de wereld en in zijn onwankelbare overtuiging dat God hem verteltalenten had toevertrouwd waarmee hij opgewekt aan de slag moest.

Beschouwing over het leven en werk van L. Penning

Louwrens Penning (1854-1927)

Louwrens Penning werd in Waardhuizen geboren op 2 december 1854 -morgen exact 150 jaar geleden- en groeide op als de zoon van een christelijke gereformeerde dominee. Na het overlijden van zijn vader in 1869 moest Louwrens als de oudste van de vijf kinderen hard werken voor de kost. Zijn moeder leende geld en kocht een winkeltje in Dussen, en tot ver in de omtrek bezorgde.