Dis, Adriaan van
Wandelende buitenstaander in Parijs
Zelden verscheen een boek met zo’n lelijke omslag. Titel en auteursnaam zijn nauwelijks te lezen, het troebele zwart-wit van de voorplaat doet aan een slechte afdruk denken. De lezers hebben zich er blijkbaar niets van aangetrokken: de nieuwe roman van Adriaan van Dis, ”De wandelaar”, is een bestseller. Dan moet het toch wel een goed boek zijn, zou je zeggen.
Spanningen tussen vader en zoon
Wie een beeld wil krijgen van het leven in Nederland in de jaren vijftig, kan het vlot leesbare boek "Familieziek" van Adriaan van Dis opslaan. Het is een "roman in taferelen", waarin van Dis de wonderlijke en wrede wereld door de ogen van een jongetje bekijkt. Alle grote thema's uit die tijd komen aan de orde: de Koude Oorlog, de Indië-kwestie, de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. En natuurlijk de zuinigheid waar die jaren symbool voor staan.
Eldorado is ver zoek in "Palmwijn"
Palmwijn is de harddrugs van een eiland voor de Westkust van Afrika. Wie het vocht drinkt, raakt er net zo verslaafd aan als Shell van het zwarte goud in Nigeria. Door de bemoeienis van westerlingen is de palmwijn de illegaliteit in gedreven. Tappers hangen stiekem emmers aan de bomen. Met als gevolg dat er dode plekken in het woud verschijnen. De ontbossing neemt toe en de woestijn rukt op.