Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Treur, Franca

Een christelijk museumstuk

In het boek Dorsvloer vol confetti beschrijft Franca Treur het leven van Katelijne, een meisje van een jaar of twaalf. Het verhaal speelt zich af in Zeeland, Meliskerke. Katelijne woont daar met haar ouders en broers op een boerderij. De 'huus' - Zeeuws voor kinderen - spelen, crossen, zijn druk met het wel en wee van de boerderij. Op Katelijne na, die luistert naar geestelijke gesprekken tussen haar oma en een vriendin. Het boek begint op zondag als na de kerkdienst de kinderen om het hardst naar huis fietsen. Katelijne verliest, want de lange rok en het tasje met de hoed zitten in de weg. De verdere invulling van de zondag is maar al te herkenbaar: niet alleen naar de kerk, maar ook een middagdutje, wrijving tussen de kinderen, een poging tot een geestelijk gesprek.

 

Boekrecensie uit het blad Daniël, 4 februari 2010

Veroordeeld tot vrijheid

Meliskerke is haar geboor­tedorp. Daar groeide zij ook op. In de plaatselijke Gere­formeerde Gemeente werd zij gedoopt, ging zij naar de kerk en volgde zij catechisatie. Daar deed zij ook belijdenis. Franca Treur, schrijfster van Dorsvloer vol confetti: "Ik geloof dat God in de hoofden van mensen zit. Niet in de hemel."

Boekrecensie uit het blad Daniël, 4 februari 2010