Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Reenen, Jan van

Aan de kant van de vijand

Jan van Reenen koos voor een oorlogsboek waarbij de hoofdpersonen tot de vijand behoren. De vaders van Jaap Welten en Wim de Wilde zijn lid van de NSB. De lezer proeft de verontwaardiging over de toestand in Nederland, zoals de NSB'ers die beleefden. Zo verzucht de moeder van Wim: "Je kunt bijna niet meer rustig leven in Nederland."

Recensie van Strijd om de Toutenburg

Slag om Arnhem

Aan zijn intussen indrukwekkende lijst boeken heeft Jan van Reenen een oorlogsboek toegevoegd, "Oorlog in Oosterbeek". Frans en Ina maken de Slag om Arnhem (1944) van heel dichtbij mee. Ze zien duizenden parachutisten landen, maar maken ook mee dat de tegenstand van de Duitsers nog te groot is. Daarom trekken de Engelsen zich terug naar Oosterbeek. Terwijl Frans, Ina en hun ouders in de kelder zijn, wordt er vanuit hun huis gevochten. Als Frans buiten een gewonde Engelsman ziet liggen, dragen ze hem met z'n vieren naar de kelder. Daar verzorgt moeder de gewonde soldaat zo goed mogelijk. Het wordt pas ingewikkeld als de Duitsers een van hun gewonden ook in de kelder brengen. Moeder maakt echter geen onderscheid: ook de SS'er moet worden geholpen.

Recensie van Oorlog in Oosterbeek