Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans Mijnders

Slag om Arnhem

Aan zijn intussen indrukwekkende lijst boeken heeft Jan van Reenen een oorlogsboek toegevoegd, "Oorlog in Oosterbeek". Frans en Ina maken de Slag om Arnhem (1944) van heel dichtbij mee. Ze zien duizenden parachutisten landen, maar maken ook mee dat de tegenstand van de Duitsers nog te groot is. Daarom trekken de Engelsen zich terug naar Oosterbeek. Terwijl Frans, Ina en hun ouders in de kelder zijn, wordt er vanuit hun huis gevochten. Als Frans buiten een gewonde Engelsman ziet liggen, dragen ze hem met z'n vieren naar de kelder. Daar verzorgt moeder de gewonde soldaat zo goed mogelijk. Het wordt pas ingewikkeld als de Duitsers een van hun gewonden ook in de kelder brengen. Moeder maakt echter geen onderscheid: ook de SS'er moet worden geholpen. 

Vader vindt het te gevaarlijk worden: de gewonde Engelsman wil hij uit hun huis hebben. In het donker sluipt Frans daarom met de gewonde soldaat naar Schoonoord, waar alle gewonden naartoe worden gebracht. Uiteindelijk wordt het in Oosterbeek te gevaarlijk en worden Frans, Ina en hun ouders door de Duitsers weggestuurd. 

Of het boek iets toevoegt aan het omvangrijke aantal jeugdboeken over de Tweede Wereldoorlog waag ik te betwijfelen. Het taalgebruik is niet altijd even kinderlijk ("de oorlog geeft wel gelegenheid tot avontuur" en "Hitler is een trawant van de duivel"). Ook komen bepaalde gebeurtenissen niet logisch over. Je moet als vader wel erg moe zijn als je gaat slapen terwijl je zoon door de Duitse linies sluipt met een Engelse soldaat 

N.a.v. "Oorlog in Oosterbeek", door Jan van Reenen; uitg. Den Hertog, Houten, 2003; ISBN 90 331 1736 3; 94 blz.