Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Hans Mijnders

Aan de kant van de vijand

Jan van Reenen koos voor een oorlogsboek waarbij de hoofdpersonen tot de vijand behoren. De vaders van Jaap Welten en Wim de Wilde zijn lid van de NSB. De lezer proeft de verontwaardiging over de toestand in Nederland, zoals de NSB'ers die beleefden. Zo verzucht de moeder van Wim: "Je kunt bijna niet meer rustig leven in Nederland." 

Ruud en Jaap hebben het op school niet gemakkelijk. Regelmatig zijn ze het doelwit van pesterijtjes. Gaandeweg het verhaal treedt er bij Jaaps familie een verandering op. Zo zegt vader tegen Jaap: "Geloof in de Heere Jezus is belangrijker dan lid zijn van de NSB." Deze verandering wordt zichtbaar voor anderen, als er in de klas van Jaap (zijn vader is de leraar van die groep) een Joods meisje komt. Terwijl Wim en zijn vader jacht op haar maken, probeert de familie van Jaap haar uit handen van de Duitsers te houden. 

Dan breekt bijltjesdag aan, de dag na de bevrijding waarop wraak wordt genomen op alle Nederlanders die met de Duitsers hebben samengewerkt. De vaders van Jaap en Wim worden ook gevangen genomen. Bij de vrijlating van Jaaps vader speelt het Joodse meisje uiteindelijk een belangrijke rol. De laatste woorden in dit boek zijn ook van Jaaps vader: "Ik heb de verkeerde keuze gemaakt toen ik lid werd van de NSB. Ik belijd ook persoonlijk schuld te hebben aan de oorlog. Als ik nog iets goed kan maken, zal ik het doen." 

"Strijd om de Toutenburg", door Gerrit van Heerde; ISBN 90 6140 360 X; 152 blz.