Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

K

Kruithof, Jacques

Een Brugse schilder in de Tachtigjarige Oorlog

Dat de grote geschiedenis verwoestingen aanricht in de levens van kleine mensen maakt Jacques Kruithof goed duidelijk in zijn boek "Schildersverdriet". Over een Brugse schilder en zijn godvruchtige vrouw die door de godsdiensttwisten van de Tachtigjarige Oorlog bruut van elkaar worden gescheiden.

Recensie van Schildersverdriet

Telefoonboek

Jacques Kruithof (1947) is vooral bekend als essayist, maar hij schrijft ook fictie. Het boek dat recent van hem verschenen is, "Het slotfeest", doet je even met de ogen knipperen. Het is dik en groot, heeft iets weg van een telefoonboek dat zwaar flapt als je het heen en weer beweegt. Lezend in dit boek raak je in verwarring: het lijkt toch deksels veel op een autobiografie! De feiten uit het leven van Melchior, de hoofdpersoon van deze roman, lijken op de feiten die bekend zijn van Jacques Kruithof: werken aan een lerarenopleiding, poëzie en essays over modernistische auteurs schrijven. Toch wil het boek fictie zijn, hoewel Kruithof duidelijk veel geput heeft uit zijn eigen leven.

Recensie van Het slotfeest