Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Tolkien, J. R. R.

Tolkiens helden zijn niet opgeleid

"Er was eens een dorp, voor mensen met een goed geheugen niet zo lang geleden, en voor mensen met lange benen niet zo ver weg." Zo begint een van de sprookjes van J. R. R. Tolkien in de bundel "Sprookjes en vertellingen". De opening is typerend voor de schrijver: voor lezers met "lange benen" en een onbevangen geest is de wereld van fantasie niet moeilijk te bereiken. Al zullen sommigen er nooit komen of er zich thuis voelen.

Recensie van Sprookjes en vertellingen

Anderhalve kilo Tolkien

Tolkiens meesterwerk "The Lord of the Rings" is dit jaar door duizenden Britten gekozen tot het boek van de eeuw. Generaties van lezers werden erdoor geboeid. De bijna even beroemde vertaling van Max Schuchart, verschenen onder de titel "In de ban van de ring", moet nog minstens één generatie meekunnen. Zo'n veertig jaar na de eerste druk heeft de vertaler zijn werk geheel herzien.

Recensie van In de ban van de ring