Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

S

Stendhal,

Tussen realisme en romantiek

Een grote diversiteit van opvattingen en nogal wat tegengestelde visies tref je aan bij de Franse schrijvers. Het is een bont gezelschap. Er is soms een intens engagement bij de mens en zijn wereld, zoals bij Malraux en Saint-Exupéry, maar ook de bespiegelingen over het ik, de eigen emoties en (verliefde) verlangens, zoals bij auteurs als Flaubert en Proust. Het realisme kent zijn grote vertegenwoordigers in Balzac en Zola, terwijl de droom en de gevoelige romantiek te vinden zijn bij uiteenlopende auteurs als Chateaubriand en Alain-Fournier. Stendhal (pseudoniem van Marie-Henri Beyle, 1783-1842) is als auteur een onvergelijkbare grootheid.

Beschouwing over het werk van Stendhal, mede n.a.v. nieuwe uitgave van De Karthuize van Parma

In de spiegel van het rood en het zwart

Julien Sorel steekt het zebrapad over. Hij is geheel in het zwart gekleed. Zijn droefgeestige, met donkere krullen omkranste bleke gelaat correspondeert met de witten strepen op het wegdek. Julien Sorel is de hoofdpersoon van "Het rood en het zwart", omstreeks 1830. De gelijkenis met een hedendaagse dubbelganger mag opvallend heten. Een literaire promenade in het spoor van Frankrijks Marie-Henri Beyle. Alias Stendhal.

Recensie van Het rood en het zwart