Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

H

Horton, David

Hulp van christelijke Zwitsers

De houding die Zwitserland in de Tweede Wereldoorlog ten opzichte van de joden innam, verdient geen schoonheidsprijs. Vanuit het idee "Zwitserland is vol" besloot de regering duizenden joodse vluchtelingen buiten de grenzen te houden of zelfs aan de nazi's over te dragen. De joden die wel het land in mochten, werden in een soort concentratiekampen ondergebracht.

Recensie van Weg naar vrede

Vlucht van een Franse jodin

Dat de protestanten in Frankrijk de eersten waren die tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de jodenvervolging door de nazi's in verzet kwamen, is niet algemeen bekend. Zeker voor een roman is dit gegeven dan ook een origineel uitgangspunt te noemen.
Twee verhaallijnen lopen in "Een legioen van eer" door elkaar. De ontsnapping van de joodse Parisienne Isabelle Karmazin uit een kamp en haar zoektocht naar een veilig heenkomen is vervlochten met de verzetsgeschiedenis van een klein dorp aan de voet van de Franse Alpen.

Recensie van Een legioen van eer