Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Geertje Otten

Vlucht van een Franse jodin

Dat de protestanten in Frankrijk de eersten waren die tijdens de Tweede Wereldoorlog tegen de jodenvervolging door de nazi's in verzet kwamen, is niet algemeen bekend. Zeker voor een roman is dit gegeven dan ook een origineel uitgangspunt te noemen.
Twee verhaallijnen lopen in "Een legioen van eer" door elkaar. De ontsnapping van de joodse Parisienne Isabelle Karmazin uit een kamp en haar zoektocht naar een veilig heenkomen is vervlochten met de verzetsgeschiedenis van een klein dorp aan de voet van de Franse Alpen. 

Het blijkt niet alles goud te zijn wat er blinkt. Marcel Boussant, een jonge protestant, ontdekt dat de man die voor hem het verzet tegen de Duitsers symboliseerde, in werkelijkheid alleen maar uit is op eigen gewin. Isabelle komt bij de familie Boussant bij wie ze tijdelijk onderdak vindt- in aanraking met het protestantisme. Er gaat een wereld voor haar open. ,,Denk je echt dat Hij... dat er iemand luistert?" vraagt ze Marcel in een gesprek over het gebed. Er ontstaat een soort romance tussen de twee, waar overigens op een hoogst merkwaardige manier een eind aan komt, op de laatste bladzijde van het boek. 

Veelheid
"Een legioen van eer" kan wellicht het best worden beschreven als een roman gebaseerd op een aantal historische feiten, waaraan vrijelijk tal van ñiet altijd even geloofwaardige- fictieve elementen zijn toegevoegd. Het boek is spannend, het onderwerp origineel. 
Tegelijkertijd dreigt echter door de veelheid aan personages, plaatsen en gebeurtenissen de aandacht van de lezer gedurig te verslappen. 

Sommige verwikkelingen zijn gewoon niet goed te volgen. Bij een achtervolging door een corrupte politieman is het bijvoorbeeld niet duidelijk in welke volgorde de gebeurtenissen zich zouden moeten hebben afgespeeld: wie zat wanneer in welke auto? 

De schrijver, een Amerikaan, heeft zijn boek overigens bepaald niet achter zijn bureau bij elkaar gedacht. Hij meldt in het voorwoord dat hij ter plaatse op onderzoek is uitgeweest. Een gedetailleerde plattegrond van het gebied rond Grenoble is daar wellicht een bewijs voor. 

N.a.v. "Een legioen van eer", door David Horton; uitg. De Groot Goudriaan, Kampen, 1996; ISBN 90-6140-494-0; 318 blz.