Alcorn, Randy
Voor zijn vijfde roman, "Thuiskomst", heeft Randy Alcorn China als decor gekozen. Een van de hoofdpersonen, de Amerikaanse zakenman Ben, ontmoet daar zijn vroegere studievriend Li Quan en komt voor de vraag te staan of hij zijn leven aan God wil overgeven, hoe moeilijk het dan ook voor hem in de wereld zal worden.
Randy Alcorn heeft nog nooit een boek geschreven waarbij hij niet door C. S. Lewis is beïnvloed, bekent de Amerikaanse auteur in zijn nawoord bij "Brieven van Heer Foulgrin". Ook dit meest recente werk staat in nauw verband met de Engelse schrijver Lewis: het is een navolging van diens "Brieven uit de hel", een boek dat in 1941 als feuilleton verscheen.
Het lijkt erop dat Randy Alcorn met "Op het randje van de eeuwigheid" een moderne versie van Bunyans "Christenreis" heeft geschreven. De uitgever presenteert het weliswaar als een thriller, maar het boek beschrijft net als de "Christenreis" de zinnebeeldige wereld waarin een mens verkeert die op weg is naar de hemel, of die daar naartoe op weg denkt te zijn.
Zelden bleef een boek zo lang in mijn hoofd rondspoken als "Het territorium". Dat is natuurlijk een compliment voor de auteur, Randy Alcorn. Enerzijds weet hij de lezer op een geweldig boeiende en aangrijpende manier een mix van misdaad, rassenhaat, zucht naar gerechtigheid en geloof voor te schotelen. Anderzijds beschrijft hij de hemel op een manier die niet onomstreden is. Hoe dan ook, het boek geeft in ieder geval stof tot nadenken.