Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Tolstoj, Lev

Kinderen van 1812

Met de roman ”Oorlog en vrede” schiep de Russische graaf Lev N. Tolstoj een meesterlijke verbeelding van de oorlog tussen de Russen en Napoleon. In het imposante boek, dat voor het eerst integraal in het Nederlands is vertaald, ontvouwt hij zijn visie op geschiedenis.

Recensie van Oorlog en vrede

Biecht van een Russische denker

Graaf Lev Nikolajevitsj Tolstoj (1828-1910) is van adel; zijn vader en moeder zijn prins en prinses. Tolstoj geniet aanvankelijk van de weelde die hem met de paplepel ingegoten wordt. Als hij vijftig jaar is, raakt hij echter in een diepe geestelijke crisis. Hij verloochent zijn titel en afkomst, doet afstand van al zijn bezittingen en kiest voor een nederig arbeidersbestaan. Het schrijven doet hij af als "een perverse, snobistische en oppervlakkige bezigheid". Op dit keerpunt in zijn leven schrijft hij "Mijn biecht".

Recensie van Mijn biecht