Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

V

Vreeland, Susan

Portret van een barokkunstenares

Het zal toch wel niet alleen liggen aan het feit dat ik zelf een vrouw ben, maar ik lees graag portretten van vrouwenlevens. En daar zijn er nogal wat van. "Anna, Hanna en Johanna", "Een volmaakt gebroken hart", "Gestolen gezicht", "Paradiso", "Onbeschaamd", "Ontsluierd" enz. enz. En toch verschijnt er weer een nieuw: Susan Vreelands "De passie van Artemisia".

Recensie van De passie van Artemisia

Een kijkje in de wereld van een blinde vrouw

"Natuurlijk kun je het." Het is een zinnetje dat Jean vaak tegen zichzelf zegt. En meestal redt ze het inderdaad. In de roman "Op de tast" beschrijft Susan Vreeland hoe deze doortastende blinde jonge vrouw zich ontworstelt aan de macht van haar vader, die het niet nodig vindt dat zij zelfstandig dingen onderneemt. Maar ook hoe zij met vallen en opstaan haar blinde man en vier kinderen verzorgt.

Recensie van Op de tast

Susan Vreeland schrijft roman over de zesendertigste Vermeer

Van Johannes Vermeer zijn slechts vijfendertig schilderijen bekend. Susan Vreeland, afkomstig uit San Diego, creëert in "Meisje in hyacintblauw" het zesendertigste. Uitgeverij Bzztôh geeft het uit om haar 30-jarig bestaan te vieren. In deze roman wordt het schilderij gevolgd vanaf nu tot de tijd van het ontstaan. Je kunt de roman ook achterstevoren lezen: je begint bij Vermeer en eindigt bij de laatste eigenaar. De roman schildert beknopt de levens van de zes eigenaren van het doek en de invloed die het "Meisje in hyacintblauw" daarop heeft gehad.

Recensie over Meisje in hyacintblauw