Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Friedman, Carl

Lezen om zelf te vechten

De oorlog was niet afgelopen na de bevrijding; voor veel mensen begon het verdriet toen pas. Carl Friedman schrijft in ”Tralievader” over een kampslachtoffer dat zijn trauma’s aan zijn kinderen doorgeeft. Docente M. A. de Deugd van het Wartburg College noemt het haar mooiste boek.

Interview met docente M. A.  de Deugd over "Tralievader".

Keppel en spijkerbroek

Een gevoel van vervreemding moet Chaja overvallen bij de aanblik van de Lange Kievitstraat. Nieuwe kantoren en bouwkranen veroveren haar geboorteplek. Maar bewaard gebleven panden én passerende orthodoxe joden zullen de filosofiestudente toch aan het Antwerpen van weleer herinneren. Het decor van "Twee koffers vol".

Literaire wandeling n.a.v. het werk van Carl Friedman

Moderne mens schept zich een god

Dit voorjaar waren diverse geluiden over de terugkeer van God in de Nederlandse literatuur te horen. Elk zichzelf respecterend (opinie)blad zocht naarstig naar mensen die God hadden (her)ontdekt. ,,De terugkeer van God in Nederland", zo kopte HP/De Tijd in mei. Auteur Vonne van der Meer toonde zich in Opzij van april verheugd zomaar over God te mogen praten. In NRC Handelsblad woedde in juli een discussie over de mogelijkheid in God te geloven en toch een verstandig mens te zijn. Rudy Kousbroek wijdde een serie columns aan "De wondere wereld van het geloof". De berichten hierover houden aan tot op de dag van vandaag.

Recensie van De grauwe minnaar