Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Dullemen, Inez van

Een vlinder op vlinderjacht

Het is gewaagd om een biografische roman te schrijven over iemand van wie nauwelijks iets bekend is. Inez van Dullemen kroop in de huid van Maria Sibylla Merian, een uit Duitsland afkomstige schilderes die slechts één grote passie in haar leven kende: vlinders. Deze opmerkelijke vrouw durfde het aan om met haar dochter aan het einde van de zeventiende eeuw op de boot naar Suriname te stappen om daar die passie uit te oefenen.

Recensie van Maria Sibylla. Een ongebruikelijke passie

Wandkleden vol geschiedenis

Bij het vervaardigen van zijn laatste wandkleed confronteert de oud geworden kunstenaar en hoofdpersoon van "De rozendief" de lezer met de gedachte: "Mijn geluk is altijd komen bovendrijven, ondanks alles..." Het is de beleving van de romanfiguur aan het eind van zijn leven, maar of deze helemaal strookt met de ervaring van de lezer, is nog maar de vraag. Mijns inziens wordt hij voortdurend geconfronteerd met een leegte die door geen enkele verbeelding blijvend vervuld wordt.

Recensie van De rozendief