Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 

Risseeuw, Piet

Klem je vast aan de mensen

In de jaren veertig van de twintigste eeuw zat Piet Risseeuw te werken aan Landverhuizers, zijn romanreeks over de emigratie in de negentiende eeuw van gereformeerde afgescheidenen naar Amerika. Hij dreigde in het materiaal te verdrinken, al die brieven en getallen, al die uittreksels van historische boeken. Om het hoofd boven water te houden had hij op een strookje papier een advies geschreven van zijn vriend Kees Rijnsdorp: 'Klem je vast aan de mensen.' Hij redde het.

Auteursinformatie over Risseeuw, overgenomen uit Liter

Kroniekschrijver van de gereformeerden

Piet Risseeuw beschikte over de gave mensen te observeren. Dat blijkt uit zijn romans, dat blijkt ook uit de stimulerende rol die hij in de christelijke schrijverswereld speelde. Hij kende iedereen, had oog voor ontluikend talent, stimuleerde beginnende schrijvers zonder zijn hoge idealen te verloochenen. Halverwege de twintigste eeuw was Risseeuw de spin in het web van de christelijke literatuur. Daarom is de laatste aflevering in deze serie aan hem gewijd.

Beschouwing over het leven en werk van P. J. Risseeuw