Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

G. E. Brussé-Dekker

Redacteur: Albert van zanten

G. E. Brussé-Dekker, docent Nederlands aan het Wartburg College te Rotterdam

Het is een tragisch verhaal over verlies en eenzaamheid. Toch kiest Els Brussé-Dekker ”De thuiskomst” van Anna Enquist als haar favoriete boek. Geen roman om vrolijk van te worden, aldus de docente Nederlands. Maar wel een boek dat vraagt wat je kiest als het er op aan komt.

Naam: G. E. Brussé-Dekker (37), Nieuwerkerk aan de IJssel
Functie: Docente Nederlands aan het Wartburg College te Rotterdam, locatie Guido de Brès
Favoriete Boek: ”De thuiskomst” van Anna Enquist

Elisabeth Cook heeft een beroemde man; haar echtgenoot James is ontdekkingsreiziger. Terwijl hij op zee zit, krijgt Elisabeth kinderen, voedt hen alleen op en runt het huishouden. Ze heeft een zwaar leven en elke keer als haar man terugkomt van zee, is het alsof er een vreemde binnenstapt. Tot overmaat van ramp verliest ze haar man en zes kinderen aan de dood. Ze blijft alleen achter.

Wat spreekt u aan in dit boek?
„Ik kan me spiegelen aan deze vrouw; ik heb zelf ook een gezin. Wat zou er door je heen gaan als je je man en kinderen verliest? Je dringt diep door in de binnenkant van Elisabeth door het lezen van haar brieven.”

Waardoor houdt ze het vol?
„Er komt een moment waarop ze zelf niet meer wil leven. Maar haar lichaam houdt haar op de been. Dan geeft ze toch toe aan het leven. Er staat een zin in het boek die haar houding goed weergeeft: je moet zijn als het gras; meegeven.”

Sterke passage?
„Het moment waarop Elisabeth met haar echtgenoot bij het graf van haar gestorven dochter gaat kijken. Dan worden de verschillen tussen hen duidelijk: Elisabeth heeft het kind grootgebracht; James kent het alleen als eenjarig meisje.”

Is het verhaal niet erg tragisch?
„Het is geen boek om vrolijk van te worden. Eigenlijk is het erg aards. Er komt schuld, wanhoop en verdriet in voor. Het verschil is naar wie je met deze dingen toegaat. Het boek is dus niet christelijk. Maar het heeft geen storende passages. Je kunt het aan iedereen cadeau geven.”

Waarom geschikt voor leerlingen?
„In je leven kunnen dingen gebeuren die je totaal niet verwacht. Welke weg kies je dan? Daar gaat dit boek over.”

Lees meer over Anna Enquist of over "De thuiskomst".

Meer goede tips in het archief.