Het is belangrijk dat reformatorische jongeren binnen en buiten hun eigen kring keuzes leren maken, vindt docent Piet Mourits. Het boek ”Terug naar Fairoglen” van Niek Bakker kan hen daarbij een handje helpen. De roman gaat over mensen die elkaar ondanks verschillen toch vinden.
Naam: P. Mourits (41), Garderen
Functie: Docent Nederlands aan de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap te Apeldoorn
Favoriete boek: ”Terug naar Fairoglen” van Niek Bakker
Jan Matthijsen heeft ooit een zeereis gemaakt waarbij hij Ierland aandeed. Nu hij met zijn gezin weer gewoon in Nederland woont, begint het te kriebelen: hij wil terug naar Ierland. Jan besluit te emigreren en koopt een boerderij in Fairoglen. Maar dan komt hij er achter dat in zijn nieuwe vaderland een ernstige godsdienststrijd woedt. Protestanten en rooms-katholieken staan recht tegenover elkaar. De terreurorganisatie IRA speelt een belangrijke rol en Jan ontdekt dat zijn buurman mogelijk bij de IRA betrokken is. Hij komt midden in het conflict, waarbij allerlei mensen aan hem trekken. Toch kiest Jan zijn eigen weg.
Wanneer voor ’t eerst gelezen?
„Een jaar of negentien geleden. Ik herinner me nu nog hoe sterk ik het vond dat mensen van een verschillend geloof elkaar toch vinden.”
Wat spreekt u aan in het boek?
„De protestanten en rooms-katholieken in de roman zetten allerlei karikaturen van elkaar neer. Er worden mensen dingen in de mond gelegd om verschillen aan te zetten. Maar in ”Terug naar Fairoglen” zie je dat mensen van een verschillend geloof elkaar vinden, want ze hebben elkaar nodig. Dat is hartverwarmend. Jan ervaart dat zijn buurman juist heel medemenselijk is. Hij laat zich niet meesleuren door allerlei richtingen, maar kiest zijn eigen weg. Daardoor komen hij en zijn buurman, ondanks hun geloofsverschil toch bij elkaar. Dat is een verdienste van dit boek.”
Waarom geschikt voor leerlingen?
„De problematiek is verrassend actueel. Leerlingen krijgen binnen en buiten de reformatorische kring met allerlei soorten mensen te maken. Daarin zullen ze ook moeten kiezen. De leidraad is dan: wat is Bijbels, wat is mijn weg en waarin kan ik de ander vinden? Op dat punt kun je veel leren van dit boek.”
Literaire kwaliteiten?
„Literair gezien is het geen hoogvlieger. Dit is geen boek waarbij je nog nieuwe dingen ontdekt als je het voor de derde keer leest. Maar ik vind het een aanrader voor leerlingen die net aan literatuur beginnen. Het is niet te moeilijk en helemaal niet saai.”
Meer goede boeken in het archief.