Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Docente T. Nieuwenhuis

Redacteur: Albert van Zanten

T. Nieuwenhuis, docente Nederlands aan het Driestar College

Een triest verhaal over kinderarbeid met een happy end. Zo typeert docente Toke Nieuwenhuis het boek ”Levende bezems”. „Ik heb er wel een paar traantjes om gelaten.”

Naam: T. Nieuwenhuis (29), Hoofddorp
Functie: Docente Nederlands aan het Driestar College te Gouda
Favoriete boek: ”Levende bezems” van Lisa Tetzmer

Voor ’t eerst gelezen?
„Toen ik een jaar of twaalf was. Ik heb er destijds wel een paar traantjes om gelaten. Maar tien jaar later brandde ons huis af en was ik het boek kwijt. Later heb ik het weer op de kop weten te tikken bij een tweedehands boekwinkel.”

Waar gaat ”Levende bezems” over?
„Georgeo, een Zwitserse jongen, wordt door zijn vader verkocht aan een kinderhandelaar. Het gezin heeft geld nodig om de dokter te betalen. Georgeo wordt samen met andere jongens op een aftandse boot naar Milaan gezet, maar het schip zinkt. Georgeo redt zijn eigenaar van de verdrinkingsdood en komt uiteindelijk in Italië aan. Daar wordt hij op de markt weer verkocht. Dan begint zijn straatleven in Italië.”

Wat maakt Georgeo mee?
„Hij komt terecht in een bende van schoorsteenvegers; vandaar de titel ”Levende bezems”. Samen met andere straatjongens beleeft hij veel avonturen. Een van de jongens overlijdt. Georgeo en zijn vrienden regelen dan een begrafenis voor hem.”

Waarom is dit een goed boek?
„Het verhaal is eigenlijk heel triest, want het gaat over kinderarbeid. Maar het mooie is dat kinderen altijd hoop hebben. Ze zijn op de toekomstgericht. Dat voel je als lezer. Maar het boek is ook heel avontuurlijk en spannend.”

Hoe loopt het af?
„Het verhaal heeft een happy end: Georgeo trouwt uiteindelijk met zijn jeugdliefde.”

Lees meer over goede boeken in het archief.