Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

J. Kruis

Redacteur: Janneke Wessels

Verdrongen pesterijen

Qua stijl en opbouw vindt hij het een ontzettend goed boek. Over de bastaardvloeken die erin staan, is hij minder te spreken. Desondanks noemt docent J. Kruis “De Reünie” van Simone van der Vlugt een van de betere Nederlandse thrillers. 

Naam: J. Kruis
Leeftijd: 41
Woonplaats: Middelburg
Functie: Docent Nederlands en deelteamleider havo/vwo aan het Calvijn College in Middelburg. 

Favoriete boek: "De Reünie" van Simone van der Vlugt

Kunt u een korte samenvatting van het boek geven?
„Sabine Kroese is tijdens haar middelbare schooltijd vaak het mikpunt van pesterijtjes. Haar leven verandert wanneer ze hoort dat er een schoolreünie wordt georganiseerd. De herinneringen –die ze juist probeert te vergeten– aan de raadselachtige verdwijning van Isabel Hartman, ooit haar beste vriendin, komen weer boven water. Sabine besluit in haar vrije tijd op zoek te gaan naar haar verdrongen verleden.”

Wat is er zo bijzonder aan ”De Reünie”?
„Het boek leest als een trein. Allerlei thema’s die jongeren aanspreken komen erin voor: de middelbare schooltijd, pesterijtjes onder scholieren, jaloezie en wraak. Lezen moet voor hen geen vervelende, saaie hobby zijn. Ik vind het boek ook beter dan een gemiddelde thriller, daar zit vaak veel pulp tussen.”

„En wat ik ook heel verassend vind –omdat ik er zelf niet zoveel van wist– is het probleem van verdringing. De hoofdfiguur maakt iets schokkends mee en ziet kans om dat gruwelijke uit haar geheugen te bannen, met als doel zichzelf emotioneel te beschermen.”

Wat vindt u van de schrijfstijl van Van der Vlugt?
„Ze heeft een vlotte manier van vertellen; er zit een ontzettende drive in het boek. De spanning zit er tot aan de laatste bladzijde in. Heel knap is ook dat ze je continu op het verkeerde been zet. De broer van Sabine, een oude schoolvriend, de conciërge; iedere keer denk je: dát zal wel de verdachte van de moord op Isabel zijn, maar steeds neemt het verhaal een onverwachte wending.”

Iets wat mij opviel, is dat de proloog bijna exact het verhaal vertelt van de 13 jarige Sybine Jansons die in januari 1999 werd vermoord. De kranten publiceerden daar hartverscheurende verslagen over. Je zou denken dat die Sybine model heeft gestaan voor het vermiste meisje Isabel. Toen ik Van der Vlugt tijdens een studiedag in Den Haag daarover sprak, zei ze dat die gebeurtenis er niets mee te maken had. Opvallend vond ik het in ieder geval wel.”

Uw leerlingen lezen ”De Reünie” wel, ondanks de bastaardvloeken die erin staan?
„Ja, we hebben het laatste jaar als sectie Nederlands nog een kritisch gekeken welke boeken we wel en niet aanvaardbaar voor leerlingen vinden. Het taalgebruik is altijd een lastig dilemma, dat blijft een spanningsveld. Tijdens het gesprek met de schrijfster heb ik haar proberen duidelijk te maken dat een afgeleide vloek ook misbruik van Gods Naam is. Ze wilde er voor de volgende boeken over nadenken. Mijn inschatting is dat in het boek dat daarna verscheen, ”Het laatste offer”, aanmerkelijk minder vloeken staan.”

Lees meer in het Archief.