Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

H. E. T. Stelwagen

Redacteur: Albert van Zanten

Zoektocht naar God

Sabine verbreekt haar belofte aan God om in een klooster te gaan en trouwt. Vanaf dat moment voltrekt zich een reeks teleurstellingen. ”Dood van een non” beschrijft de wanhopige zoektocht van een mens naar God. Docente Hennie Stelwagen vindt het haar favoriete boek. 

Naam: H.E.T. Stelwagen (25)
Woonplaats: Elspeet
Functie: Docente Nederlands aan het Van Lodensteincollege te Kesteren

Favoriete boek: ”Dood van een non”, van Maria Rosseels

Sabine Arnauld, een meisje uit een adellijke Franse familie, raakt als kind verlamd. Ze belooft aan God om in het klooster te gaan als ze beter wordt. Waneer ze daadwerkelijk geneest, verbreekt ze haar belofte en trouwt. Kort daarna sterven haar kind en haar man. Sabine beschouwt dit als een straf van God en trekt alsnog in het klooster om boete te doen. Daar ontdekt ze dat ze de rust in God niet vindt. Haar trots en boetedrang staan tussen haar en God in. Ze besloot de kloosterorde te verlaten en gaat zwerven door Azië. Daar leert ze haar geloofstekorten kennen en vindt ze rust voor haar ziel.

Maria Rosseels publiceerde ”Dood van een non” in 1961 nadat ze van de kerkelijke overheid een artikelenserie over nonnenkloosters moest stopzetten. De roman veroorzaakte ophef in rooms katholieke kring. Sommigen zagen de publicatie als wraak; andere prezen haar moed en eerlijkheid.

Wat spreekt u aan in dit boek?
„Het gaat over de hartstochtelijke zoektocht van een mens naar God. Sabine wil alles afleggen om God te vinden en te boeten voor haar verbroken belofte. Maar ze raakt verstrikt in wanhoop, omdat ze ook in het klooster God niet vindt. Het wordt duidelijk dat hoogmoed tussen God en haar ziel staat. Dat is heel herkenbaar.”

Welke thematiek vindt u opvallend?
„De hoofdpersoon maakt veel ellende door. Toch ademt de roman geen sfeer van doodsheid. Er is iets waardoor Sabine blijft zoeken en haar vragen worden steeds hartstochtelijker. Daar heb je ook nu nog wat aan.”

Vindt de hoofdpersoon God ook daadwerkelijk?
„Daar is veel voor te zeggen, hoewel het einde open is. Sabine weet dat ze God niet kent en roept om Hem vanaf de bodem van haar ziel. Ze verlangt naar een verlosser. Het open einde van het boek is positief, want daardoor stelt de roman vragen aan de lezer. Anderzijds: geloven is geen sprong in het duister, maar een sprong in het licht. De Bijbel zegt: Wie zoekt, die vindt.”

Hoe zou u dit boek met leerlingen bespreken?
„Het leven kent strijd; ook dat van de hoofdpersoon. Dat mag in eerlijkheid gestreden worden, ook als je verkeerde keuzes maakt. Als je dingen doet waar je later spijt van hebt –zoals Sabine met haar keuze voor het klooster– is dat niet iets om geknakt door het leven te gaan, maar om er wat van te leren en de bedoeling er achter te ontdekken.

Literaire kwaliteiten?
„Het boek leest prettig en is goed geschreven. Veel gesprekken en een levendige stijl. Een mooi, goed boek.”

Lees meer over goede boeken in het archief.