Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

H. Bos

Redacteur: Albert van Zanten

Vluchten voor een vriend

Als kind zijn ze de beste vrienden; en toch gaat het fout. Amir en Hassan delen een gelukkige jeugd, maar bij het ouder worden, ontdekken ze elkaars zwakheden. Uit ”De vliegeraar” van Khaled Hosseini trekt docente H. Bos een les: echte vriendschap is een daad van zelfoverwinning.

Naam: H. Bos (52)
Woonplaats: Culemborg
Functie: docent aan het Hoornbeeckcollege te Amersfoort

Favoriete boek
: ”De vliegeraar” van Khaled Hosseini

Amir en Hassan groeien samen op in Afghanistan. Ze hebben allebei geen moeder meer en zijn goede vrienden. Samen halen ze kattenkwaad uit, dromen over de toekomst en in hun fantasie zijn ze de machtigste sultans op aarde. Er is wel een verschil: Amirs vader is rijk; Hassans vader is arm. Maar de vrienden zijn gelukkig samen en kerven hun naam in een boom, als teken van hun verbond.
Dan gebeurt er iets vreselijks en loopt het finaal mis tussen de vrienden. Amir wil niets meer met Hassan te maken hebben en vlucht naar Amerika. Hij gaat er studeren, trouwt en bouwt een nieuw bestaan op. Afghanistan lijkt definitief achter hem te liggen, totdat een oude vriend hem vraagt terug te komen. Als hij in zijn vaderland aankomt, ontdekt hij het ware verhaal van zijn oude vriend Hassan.

Amir en Hassan; welk personage heeft uw voorkeur?
„Ik denk Amir. Hij kan goed verhalen schrijven. Maar hij is ook laf. Hassan is juist heel trouw aan zijn vriend, maar slaat daarin door. Dat wordt zijn ondergang.”

Wat is sterk in dit boek?
„De tegenstellingen. Die doen heel veel met mensen en hun relatie. Amir is rijk en kan naar school; Hassan is slim, maar heeft geen geld om te leren. Maar ook: het rijke en veilige Amerika waar Amir heen gaat tegenover het gevaarlijke Afghanistan van vroeger. In dit soort situaties leer je je vrienden kennen.
Een ander belangrijk thema vind ik dat de kwaliteiten en laaghartigheden die je als mens hebt, je je hele leven blijven achtervolgen. Dat merk je in een vriendschap. Hoewel de scherpe kantjes er soms wel af gaan.”

Waarom is dit boek een aanrader?
„Het gaat over vriendschap. Vriendschap is kwetsbaar en jongeren worden daarin vaak teleurgesteld. Dit boek laat zien wat er gebeurt als mensen een vriend laten vallen, zoals Amir, maar ook wat het gevolg is van eindeloze trouw. ”De vliegeraar” zegt: wees niet egoïstisch, maar sla ook niet door in je loyaliteit.”

Er gebeurt veel in ”De vliegeraar”. Loopt ’t wel goed af?
„Het einde is heel mooi. Er gloort hoop. Amir vereffent de schuld die hij heeft ten opzichte van Hassan. ”

Lees meer over goede boeken in het archief.