Alle dorpsbewoners in ”De koninklijke weg” krijgen een uitnodiging om op reis te gaan naar het beloofde land. Velen vertrekken, maar de meesten komen niet aan. Ze blijven hangen in herbergen of bij vrouwen van lichte zeden. Docent Nederlands W. Guijt beseft dat ”De koninklijke weg” een pittige roman is, maar bespreekt ’m toch met zijn leerlingen. Omdat ze er van kunnen leren dat het leven voorbereidingstijd is.
Naam: W. Guijt (48)
Woonplaats: Nieuwe-Tonge
Functie: Docent Nederlands aan de C.S. Prins Maurits te Middelharnis
Favoriete boek: ”De koninklijke weg” van Ewout Gosker
Wanneer voor ’t eerst gelezen?
„Vorig jaar. Een collega had me getipt. Ik was er zeer van onder de indruk en toen heeft m’n vrouw het ook gelezen.”
Waar gaat het boek over?
„Over drie mannen: Gullovin, Auwerd en Vivian. Ze zijn grootvader, zoon en kleinzoon. Op een dag krijgt hun hele dorp een uitnodiging van de koning. Ook Gullovin. Maar zijn vader Auwerd, een slechte man, verstopt de invitatie. Als dat later uitkomt, gaan de drie mannen alsnog op reis naar het beloofde land van de koning. Onderweg komen ze op allerlei pleisterplaatsen en herbergen waar ze verleid worden om te blijven. Door al die ophouders raken ze ontspoord en verdwalen ze. Gullovin raakt daardoor erg twijfelmoedig, maar Vivian trekt ’m er bovenop. Als het trio bij een driesprong aankomt, wordt Auwerd gegrepen door een draak in de doodsrivier. Auwerd grijpt Gullovin vast, om ’m mee te trekken. Maar Vivian hakt Auwerds handen er af. Dan trekken ze de brug over en komen Vivian en Gullovin in het beloofde land. Bij de koning”.
Dit verhaal doet denken aan Bunyan.
„Klopt. Het is ook een parabel. Het lijkt erg op Bunyans ”Christenreis”; dat is ook een bekeringsgeschiedenis. Maar ”De koninklijke weg” heeft een wat fictiever karakter.”
Wat raakt u in dit boek?
„Uit deze parabel spreekt duidelijk dat het leven voorbereidingstijd is; het geeft je iets mee van de eeuwigheidswaarde van het leven. Toen ik het las, besefte ik weer hoeveel ophouders er van binnen en van buiten zijn, die je van de koninklijke weg afhouden.”
Bijzondere thematiek in het boek?
„Samen met Gullovin, Auwerd en Vivian, gaan vele anderen op weg naar de koning. Maar zij komen niet aan. Ze willen eerst zichzelf opknappen. Of ze worden opgehouden door allerlei verleidingen en kunnen de koning nog niet ontmoeten. Dat vind ik zo aangrijpend. Zo ging het ook bij de vrouw van Lot; die kon maar geen afscheid nemen van Sodom. Dat werd haar ondergang.”
Minpunten?
„Literair is het geen hoogstandje. Dat is ook de kritiek van recensenten. En het is onduidelijk in welke tijd het verhaal speelt. Soms lijkt het middeleeuwen te zijn; dan weer rijden er 19e-eeuwse koetsen rond. Maar ik vind dat helemaal niet erg. De boodschap is goed.”
Lees meer afleveringen van het favoriete boek in het archief.