Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

H. van Grol

Redacteur: Albert van Zanten

Leren wat liefde is

Simon is in Jeruzalem, in de week dat Jezus wordt gekruisigd. Hij wil Hem graag ontmoeten, omdat hij gehoord heeft dat Jezus zieken geneest - en zijn dochtertje is door zijn schuld verlamd. Maar eerst moet Simon leren wat echte liefde is. Een heel indrukwekkend boek, vindt docent Nederlands H. van Grol.

Naam: H. van Grol (42)
Woonplaats: Scherpenzeel
Functie: Docent Nederlands aan het Van Lodensteincollege te Amersfoort
Favoriete boek: ”De klaagkamer” van Sigmund Brouwer

Na een afschuwelijk drama in zijn gezin waar hij zelf de oorzaak van is, vlucht Simon naar Jeruzalem. Hij trekt in bij vrienden, waar hij brieven schrijft naar zijn vrouw om zijn schuld te bekennen. Dan ontmoet Simon Jezus, Die in Jeruzalem is wegens Palmpasen. Simon zoekt contact met Hem, om zijn dochter te genezen. Jezus wil dat echter niet; Simon moet eerst begrijpen wat liefde is. In zijn wanhoop besluit Simon op Goede Vrijdag een einde aan zijn leven te maken en in het ravijn te springen. Maar hij wordt getrokken naar Jeruzalem, waar Jezus gekruisigd wordt. Midden in de menigte ontmoet hij Jezus, Die op weg is naar Golgotha. Simon neemt Zijn kruis op zich om het te dragen. Tijdens Pasen leert hij wat liefde is en komt het tot een verzoening.


Wanneer voor ’t eerst gelezen?
In 1999. Toen kreeg ik het boek van mijn mentorklas voor m’n verjaardag. Ze hadden er speciaal mijn vrouw voor opgebeld. Het leuke is: dit boek is in het Engels geschreven door iemand van Nederlandse oorsprong.” 

Wat treft u ”De klaagkamer”?
„Simon is zo wanhopig dat hij in het ravijn wil springen. Je maakt zijn strijd mee: kan Jezus hem redden uit de misère? Is Hij wel of geen God? Waarom luistert Hij niet naar me? Je wordt samen met Simon heen en weer geslingerd door deze vragen. Maar als Jezus Simon roept, is hij gered.”

Wat is het belangrijkste thema van de roman?
„Pas als Simon Jezus leert kennen, ontdekt hij wat echte liefde is: je volledig overgeven aan de ander. Daar zit de kernboodschap van het Evangelie in, op een niet-alledaagse manier.”

Wat vindt u van zo’n verhaal waarin Jezus een rol speelt?
„De auteur blijft dicht bij de Bijbel, dat is positief. Daarin onderscheidt hij zich van veel andere Amerikaanse schrijvers die Bijbelse feiten gebruiken. Maar als ik het boek zelf had geschreven, zou ik Jezus toch maar niet op laten treden als romanfiguur. Ik vraag me af of je daarmee geen grens over gaat. Maar Brouwer gaat zuiver en integer te werk.”

Literaire kwaliteiten?
„Die zijn hoog. De structuur is compact, met een proloog, een epiloog en een mooie opbouw. Elk hoofdstuk begint met een brief van Simon aan zijn vrouw. En er zit echt een climax aan het einde van het verhaal. Bovendien word je dan verrast, omdat je ontdekt wie Simon is.”

Lees hier meer interviews.