Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

G. M. van Es-Noorloos

Redacteur: Albert van Zanten

„Je ruikt de geur van oliebollen”

„”Ratje” van Anne de Vries”, zegt docente G. M. van Es, op de vraag wat haar favoriete boek is. Ze haalt het kinderboek uit haar tas en kijkt met plezier naar de omslag, waarop een sjofel straatjochie staat afgebeeld. „Ik vind het zo mooi. Leerlingen genieten ervan als ik het voorlees, ze hángen gewoon aan je lippen. Dat is voor mij ’t bewijs dat dit boek goed is.”

Naam
: G. M. van Es-Noorloos
Leeftijd: 26
Woonplaats: Meerkerk
Functie: Docent Nederlands aan de Gomarus Scholengemeenschap te Gorinchem

Favoriete boek: ”Ratje, een jongen van de straat” van Anne de Vries

Wanneer voor het eerst dit boek gelezen?
„Ik weet dat niet precies meer. Volgens mij toen ik een stage deed tijdens mijn opleiding tot docent Nederlands. Overigens vind ik nog veel meer boeken leuk. ”Gevaarlijk onderdak” van Guurtje Leguijt bijvoorbeeld. Als leerlingen van een boek genieten, vind ik het vaak ook leuk.”

Sterkste passage?
„De dag waarop Ratje wordt getest. Er komt dan een pedagoog en Ratje denkt dat ’t iemand van de politie is. Als hem vragen worden gesteld, denkt Ratje dat ’t een politieverhoor is. Een hele leuke passage; Ratje is heel bang, maar die meneer wil iets anders.
Als Ratje in een kindertehuis komt, mag hij met zijn handen werken en hoeft-ie minder te leren. Dat vind ik ook heel mooi, want dan ontdekt Ratje dat-ie veel meer kan dan hij dacht.”

Waarin is Anne de Vries sterk?
„In sfeertekening. Je ziet alles voor je ogen gebeuren en ruikt de geur van de oliebollen. Je wordt helemaal meegenomen in het verhaal. ”Ratje” is heel beeldend geschreven.”

Waarom moeten uw leerlingen dit boek lezen?
„In de eerste plaats omdat ’t een heel mooi en spannend boek is, waar je veel plezier aan beleeft. Leesplezier vind ik erg belangrijk. En je kunt er uit leren dat mensen het niet altijd zo goed hadden als wij nu.”

N.a.v. Anne de Vries, ”Ratje, een jongen van de straat”, eerste druk in 1944 bij uitgeverij Voorhoeve te Den Haag.

Meer leestips in het archief.