Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

A. Nieuwenhuijse

Redacteur: Albert van Zanten

Spannend boek over moord op lerares

Met een leesbril op het puntje van zijn neus vertelt hij over z’n favoriete boek: ”Schaduwzuster”. A. Nieuwenhuijse, docent Nederlands op het Goudse Driestar College koos de roman van Simone van der Vlugt, omdat de roman heel spannend is én literaire kwaliteiten heeft. ”Schaduwzuster” gaat over een docente die plotseling wordt doodgeschoten. De hamvraag is natuurlijk: Wie heeft het gedaan?

Naam: A. Nieuwenhuijse
Leeftijd: 50
Woonplaats: Zoetermeer
Functie: Docent Nederlands aan het Driestar College in Gouda

Favoriete boek: ”Schaduwzuster” van Simone van der Vlugt

Wanneer voor ’t eerst gelezen?

„In het vliegtuig. Ik ging naar Jordanië. De eerste helft las ik op de heenweg; de tweede helft toen we teruggingen. Een collega tipte me over dit boek. Hij vroeg zich af: Is dit nou een detective of literatuur?”

Waarom een goed boek?

„Het is heel spannend. Een docente op een middelbare school, Marjolein, geeft erg graag les. Totdat ze bedreigd wordt. Ze heeft geen idee waarom en schrikt vreselijk. Ineens is ze overleden. Vermoord. Als lezer vraag je je natuurlijk af: Wie is de dader? De jongen die haar bedreigde? Het blijkt heel anders uit te pakken. De relatie tussen die lerares en haar zus speelt een belangrijke rol. De een doet alles wat de ander zegt. Als lezer doe je daar niets mee, totdat je de ontknoping kent.”

Literaire kwaliteiten?

„In de eerste instantie denk je: ”Schaduwzuster” is gewoon een detective. Maar dat ligt toch anders. De verhouding tussen de twee zussen is heel intrigerend en psychologisch goed uitgewerkt. Dat maakt dit boek tot literatuur.”

Sterk thema in dit boek?

„Hoe mensen zich blind kunnen staren op anderen. Heel vaak ken je de ware aard van iemand niet. Dat wordt in dit boek pijnlijk duidelijk. Het gebrek aan inzicht leidt in ”Schaduwzuster” zelfs tot de dood. Marlieke vertelt regelmatig dat ze in de schaduw van Marjolein staat, maar er is meer aan de hand…”

Waarin is Van der Vlugt sterk?

„Ze schrijft meeslepend. Als je eenmaal aan ”Schaduwzuster” begint, kun je niet meer stoppen. En het taalgebruik is eenvoudig, dat maakt ’t boek aantrekkelijk voor leerlingen. De constructie van de roman roept spanning op en dat vind ik sterk.”

Minpunten?

„De vloeken. Daar stoor ik me enorm aan. ”Schaduwzuster" is een goed boek, maar volstrekt seculier. Ik lees in dit boek niets over het geestelijk leven van de personages. Lezers dienen dat wel te beseffen voor ze eraan beginnen.”

Lees ook de artikelen in het dossier Vloeken in moderne literatuur

N.a.v. Simone van der Vlugt, ”Schaduwzuster”, eerste druk 2005, uitgeverij Anthos, Amsterdam.