Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Visie

Leren lopen als een olifant

De drempel naar de bioscoop wordt zienderogen lager. Het nieuwe vak culturele en kunstzinnige vorming dwingt docenten in het voortgezet onderwijs tot bezinning op dans en drama. Studenten van reformatorische en protestants-christelijke opleidingen vormen toneelgroepen, kerkelijke organisaties maken er dankbaar gebruik van. Om de ontwikkeling van toneeltalent uit eigen achterban te stimuleren begon de Evangelische Omroep dit voorjaar met een wervingscampagne. En sinds zeven jaar bestaat er een christelijk theatergezelschap: Ode. Dramatische expressie lijkt in de gereformeerde gezindte terrein te winnen, al is de huiver ten opzichte van toneel bepaald niet verdwenen.

Beschouwing over christen en kunst

Wat een bouwvakker met kunst moet

Wat is de betekenis van cultuur voor een christen? Hij richt zich op een andere, eeuwige wereld. Waarom zou hij klassieke talen gaan studeren, waarom zou hij zich in literatuur verdiepen of die zelfs schrijven, wat beweegt hem naar het Amsterdamse Concertgebouw of het Rijksmuseum te gaan? De geschiedenis door heeft het christendom gependeld tussen isolement en acceptatie, tussen cultuurmijding en cultuurwijding.

Beschouwing over christen en kunst

Geen vrouwen op de planken

Truitje Toussaint durft in 1847 niet bij mevrouw Groen van Prinsterer te logeren. Vanuit huize Groen kan ze niet een avondje naar de Haagse schouwburg gaan zonder de gastvrije familie te ergeren. Altijd al trekken toneel, drama en (later) film volksstammen mensen. Ze spreken tot de verbeelding. Maar ook altijd al bekijken christenen deze vorm van vermaak met een kritisch oog. Wat zijn hun bezwaren, als de hervormer Beza zelf een toneelstuk schrijft en kerken met drama de Goede Boodschap willen doorgeven?

Beschouwing over de toneel en het calvinisme

Bijbel laat cultuur volop doorklinken

De Bijbel bevat geen afgeronde visie op kunst en cultuur. Christenen hebben mede daardoor op het terrein van kunst en cultuur misschien te veel gezwegen en kansen voor een bijbelse doorlichting van onze tijd laten liggen. Als "mens Gods" heeft een christen echter een culturele taak.

Beschouwing over christen-zijn en kunst

Thoene, Mak en Moerkerken doen het goed

Voor uitgevers binnen de gereformeerde gezindte lijkt de groei er nog niet uit te zijn. Jongere generaties lezen meer boeken dan ouderen. Dat geldt ook voor het maken van en het luisteren naar muziek. Daarentegen komen mensen boven de veertig jaar gemiddeld iets vaker in een museum dan jongeren. Hoger opgeleiden stellen zich opener op ten opzichte van de cultuur dan lager opgeleiden. Zij bezoeken vaker toneelvoorstellingen en uitvoeringen van klassieke muziekwerken. Het taboe op bioscoopbezoek is bij jongeren beneden de twintig doorbroken.

Analyse van enquête onder RD-lezers