Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Calvijn: praktisch en stellig

Het lezen van dit boek was een spannende confrontatie met mijn wortels. Opgegroeid in een CGK-nest, gevormd door drie jaar Reformatorische Bijbelschool en twaalf jaar in een evangelische gemeente- hoe zou deze confrontatie bevallen?

Allereerst viel mij de grondigheid van dit boek op. Beeke heeft samen met anderen een actueel overzicht van de breedte van de calvinistische traditie geschreven. Duidelijk wordt dat het calvinisme een springlevende traditie is die invloed heeft op alle gebieden van het leven. 'Een theologie voor het hele leven' is de titel van een van de hoofdstukken, en dat is het calvinisme volgens de schrijvers inderdaad. Zo werken ze de praktische implicaties van deze leer voor huwelijk en gezin uit, niet echt heel gewoon in een theologisch werk. Het komt allemaal heel vertrouwd over. Een ander hoofdstuk, over de leer, viel me rauwer op mijn dak, met name waar het ging over het leerstuk van de onwederstandelijke genade. "Als God je kiest dan kun je daar niet tegen verzetten, als God ervoor kiest om je te verwerpen ook niet." Maar is het raadsel over de verhouding tussen God en mens zo niet te ver uiteengerafeld? Ik zou eerder willen stoppen voor het grote geheim en zeggen: 'Ik weet het niet precies, dat hoeft van mij ook niet.' (Bram Neerhof)

J.R. Beeke: Calvinisme - Een god gerichte en praktische levensvisie, De Groot Goudriaan, 462 pag., € 49,90.

Reacties

Calvijn: praktisch en stellig

Er zijn nog geen reacties geplaatst.