Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Gerda van de Haar

Christelijk literair

Op 12 februari 2009 wordt Hans Werkman zeventig en dat wordt gevierd met een congres en een boek. In 1983 richtte Werkman het literaire tijdschrift Woordwerkop. Daarmee blies hij na twee decennia een twintigste-eeuwse traditie van christelijke literaire tijdschriften nieuw leven in, die in 1896 begonnen was met Ons Tijdschrift (tot 1914) en verder ging via de tijdschriften Opgang(1916-1926), Opwaartsche Wegen (1923-1940) en Ontmoeting( 1946-1964).

In 1998 begeleidde Werkman zijn tijdschrift bij de fusie met het kleinere, latere Bloknoot(sinds 1991) van Dirk Zwart tot het huidige Liter,waarna hij nog een jaar actief bleef als eindredacteur. Al die jaren en ook daarvóór was Hans Werkman bovendien de toonaangevende literair criticus van het Nederlands Dagblad,waar hij ooit het goed recht van christelijke signalering van seculier werk bevechten moest. Het genuanceerde karakter van zijn stukken heeft er wellicht aan bijgedragen dat deze missie uiteindelijk zeer succesvol verlopen is.

'Zonder Hans Werkman is de infrastructuur van de christelijke literaire traditie niet in te denken,' meldt het Historisch Documentatiecentrum voor het Nederlands Protestantisme (1800-heden) aan de Vrije Universiteit te Amsterdam in een persbericht ter aankondiging van het congres. Op vrijdag 20 februari 2009staat op de VU een dag lang deze twintigste-eeuwse traditie centraal, met bijdragen van onder anderen dr. Mathijs Sanders (over Modernisme, Willem de Mérode en P.J. Meertens), dr. Hans Werkman (over Jan Wolkers), dr. Lex van de Haterd (over de relatie tussen de Jong-Katholieken en de Jong-Protestanten), dr. Bart Jan Spruijt (over George Puchingers christelijke visie op de letterkunde) en Rien van den Berg (van wie eind 2008 een programmatische bloemlezing van naoorlogse christelijke poëzie verscheen, de Brandaan van de christelijke poëzie).Centraal congresthema is de eigenheid van deze traditie naast haar verbondenheid met het algemene culturele klimaat. Voor aanmelding en nadere informatie: hdc@ubvu.vu.nl.

Tijdens dit congres wordt een bundel met meer dan twintig opstellen van Hans Werkman gepresenteerd onder de titel
Bijeen met man en muis. Ervaringen met Ida Gerhardt, Gerrit Achterberg, Guillaume van der Graft Jan Siebelink, Oek de Jong en anderen. De bundel bevat essays, interviews en enkele actueel gebleven kritieken. Het boek telt circa 270 bladzijden en kost € 19,50, bij voorintekening € 14,50 (geen porto bij afhalen op het congres). Voorintekening bij info@zaakhaes.nl.
 

Reacties

Christelijk literair

Er zijn nog geen reacties geplaatst.