Wegen van hoop in tijden van crisis is de actueel klinkende titel van een soort 'totaalboek', geschreven door econoom -filosoof en milieuactivist Bob Goudzwaard en een drietal andere auteurs. Het behandelt de aard en de achtergronden van de problemen van onze moderne wereld en doet daarin een omvattende greep. Aan bod komen de zorgwekkende situatie van het milieu, het liberalisme van de vrije wereldmarkt,de almaar groeiende consumptie van westerse landen, de armoede in de derde wereld en de om zich heen grijpende oorlogszucht.
Deze fenomenen worden niet behandeld als feitelijke situaties, maar eerder als uitingen van een bepaalde geestesgesteldheid. Het woord ideologie valt dan ook veelvuldig: er zit volgens de schrijvers iets 'onder' de genoemde verschijnselen, en dat is op de keeper beschouwd niets minder dan een moderne vorm van heidendom. Omdat het boek uiteindelijk daarover gaat, ligt het voor de hand dat ook een alternatief wordt aangewezen: het perspectief van de hoop. Die hoop baseren zij op Gods betrokkenheid bij mens en schepping. Dit betekent dat het heil niet van de mens en zijn goede wil wordt verwacht, maar wel dat we de handen ineen moeten slaan. Goudzwaards bekende these van de 'economie van het genoeg' speelt hierbij de eerste viool, in harmonieus samenspel met begrippen als gerechtigheid en rentmeesterschap. Dit boek mag je zonder twijfel een imposante onderneming noemen om de wereld van vandaag te peilen en om er een hoopvol licht op te laten vallen. (Tjerk de Reus)
Bob Goudzwaard, Mark Van der Vennen, David van Heemst, Jet Weigand- Timmer,
Wegen van hoop in tijden van crisis. Armoede, milieubederf, onveiligheid, financiële malaise. Uitgeverij Buijten & Schipperheijn 304 pag., €25,-.
Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.
©CV•Koers/Tjerk de Reus.