Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Niet de dupe

De psycholoogT homas A.Whiteman is vooral gespecialiseerd in het coachen van relaties met problemen en in het begeleiden
van echtscheidingen waarbij kinderen betrokken zijn. Dit boek is hiervan een voorbeeld. Over echtscheiding, en het al dan niet geoorloofd zijn van scheiden, valt vanuit de christelijke ethiek natuurlijk veel te zeggen. Maar dit boek wil een handreiking bieden voor de praktijk, waarin echtscheidingen ook onder chi4stenen ondertussen veelvuldig aan de orde zijn.

Juist omdat Whiteman zich bewust is van de pijn waar mannen en vrouwen en hun kinderen dan doorheen gaan, wil hij door middel van dit boek mensen bemoedigen. Whiteman geeft veel informatie en adviezen vanuit de praktijk en denkt hierbij aan betrokkenen, maar ook aan de mensen die indirect met de echtscheiding te maken krijgen, zoals familie, kerkelijke gemeenten en vriendenkringen.

In dit boek wil de auteur vooral veelaandacht aan kinderen geven: "Vaak lijden zij nog meer dan hun ouders. Hun leven wordt op zijn kop gezet en ze weten niet precies waarom. Allerlei emoties die ze niet begrijpen, overspoelen hen. Soms geven ze zichzelf de schuld van de ontreddering. Geen twijfel mogelijk. Het is moeilijk om kind te zijn als je ouders uit elkaar gaan. Maar mijn boodschap voor hen is dezelfde: Je kunt er doorheen komen. Hoe diep je momenteel ook gekwetst bent, het zal weer beter gaan. Je wordt sterker na deze nare ervaring:'In het eerste deel van het boek - Je kind begrijpen - gaat de auteur in op de vraag of en waarin kinderen anders voelen en denken. In deel 2 worden reacties van kinderen besproken. Bijvoorbeeld de fase van ontkenning, gevolgd door boosheid wanneer de werkelijkheid begint door te dringen. Maar ook het gevaar van depressiviteit waarbij een kind zich kan terugtrekken. Een kind kan houvast zoeken in verschillende afweermechanismen. Maar uiteindelijk kan het leiden naar een fase van aanvaarding waarin nieuwe keuzen van groot belang zijn. In het derde deel- Je kind helpen - worden veel praktische suggesties vanuit de praktijk doorgegeven. Het is een makkelijk leesbaar boek dat recht doet aan vragen en hoop aanreikt te midden van een veranderde toekomst. (Marleen Ramaker)

Thomas Whiteman: Niet de dupe - Help je kinderen door je echtscheiding heen, Uitgeverij Kok, Kampen 2008, 190 pag., € 17,50.

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.
©CV•Koers/Tjerk de Reus.

Reacties

Niet de dupe

Er zijn nog geen reacties geplaatst.