Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Komt het door mij?

Uit onderzoek onder de EO- achterban blijkt dat zo'n 40% van de ondervraagden wekelijks last heeft van schuldgevoel. Van de vrouwen heeft ruim 27% zelfs dagelijks te maken met een gevoel van schuld. Het is een onderwerp waarmee haast iedereen regelmatig te maken heeft, maar waarover nog niet eerder een begrijpelijk, praktisch boek is verschenen.

De psychologe drs. Wil Doornenbal schreef er nu een inzichtelijk en helder boek over. Waar komen schuldgevoelens vandaan en hoe kunnen we er beter mee leren omgaan?Zo benadrukt de auteur dat schuldgevoel te maken heeft met de manier waarop we denken over onze verantwoordelijkheden in een relatie. Welke portie ligt bij ons en wat is de verantwoordelijkheid van de ander? En hoe gaan we om met kritiek waarbij we het gevoel krijgen 'afgekeurd' te worden of met teleurstelling in de ander wat onzeker of boos maakt? Maar ook veel andere aspecten krijgen aandacht, zoals het gevaar jezelf te overvragen of je te laten overvragen. Of het onvoldoende rekening houden met een verschillende manier van reageren van mensen, inclusief die van mannen en vrouwen.

Een ander aspect dat aandacht krijgt, is het leren omgaan met onmacht, zoals aanwezig verdriet of een situatie waarop je geen greep hebt en waarbij het gaat om de kunst van het loslaten of overgeven. Het volgende citaat over loslaten bleef hierbij bij mij hangen:"Mij helpt het woord' overdragen' veel. meer dan het woord loslaten. Overdragen houdt in dat ik iemand erbij haal, aan wie ik vraag datgene van mij over te nemen wat mijzelf niet lukt. Voor mij is dat vanuit het christelijk geloof een zinvolle actie, omdat het mij vertelt dat God aanwezig is waar ik niet kan zijn. En omdat Hij harten en situaties kan bereiken waar ik niet bij kan komen, kan ik Hem vragen daar te werken:'
(Marleen Ramaker)

Wil Doornenbal: Komt het door mij? Helderheid over schuldgevoel, Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer 2009, 110 pag., € 10,50.

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.  
©CV•Koers/Tjerk de Reus.

Reacties

Komt het door mij?

Er zijn nog geen reacties geplaatst.