Over de verhouding tussen de overheid en de kerken roept altijd wel iemand: 'Kerk en staat zijn gescheiden!' Vaak is dit een dooddoener, constateert Sophie van Bijsterveld (Eerste Kamerlid voor het CDA en wetenschapper) in haar nieuwe boek Overheid en godsdienst.
De scheiding tussen kerk en staat betekent natuurlijk helemaal niet dat kerk en staat niets met elkaar te maken hebben. Kerken zijn een belangrijke factor in de samenleving en de overheid doet er goed aan daar open voor te staan.Van Bijstervelds boek bevat een analyse van de genoemde verhouding, maar richt zich ook nadrukkelijk op de praktijk. Dat is het eigene van dit boek, dat zich daarmee onderscheidt van vele andere vooral bespiegelende studies over hetzelfde onderwerp. Aan het slot van haar boek serveert Van Bijsterveld een reeks praktische raadgevingen voor overheden. In plaats van religie in de privésfeer te dringen, pleit zij voor samenwerking met (kerk)genootschappen. Ze houdt ook een pleidooi voor het afzien van de eis dat religie afstand moet nemen van orthodoxie (die al snel fundamentalisme genoemd wordt). En ze is voor grote terughoudendheid in het gebruik van strafrecht om religies aan grenzen te binden. Maar vóór alles geldt: leer de godsdiensten kennen! Een verstandig advies uit een nuchter en instructief boek.
Sophie van Bijsterveld: Overheid en godsdienst - Herijking van een onderlinge relatie, Uitgeverij Wolf Legal Publishers, € 19,00.
Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.
©CV•Koers/Tjerk de Reus.