Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Tjerk de Reus

De navolging van Christus

Mink de Vries uit Zwolle verdient een geweldig compliment. Hij hertaalde een van de beroemdste boeken uit de christelijke traditie: De navolging van Christus van de hand van de grote Zwollenaar Thomas a Kempis. De Vries werkt veel met jongeren en hij ontdekte dat dit oude boek (het stamt uit 1424) eenvoudigweg nog zeer actueel is.

Daarom hertaalde hij het boek van A Kempis met het oog op jongeren; de ondertitel luidt dan ook 'in jonge taal'. Zelf is hij sterk gegrepen door dit boek, vertelt hij in het voorwoord. De Vries: "Ook in Thomas' tijd waren er veel mensen uit op uiterlijkheden en snelle bevrediging van behoeften. Thomas zegt dan: 'Blijf bij jezelf, laat je niet leiden door omstandigheden, uiterlijkheden en genotzucht: Hij legt uit dat het in relaties om onvoorwaardelijke liefde gaat, om liefde die mensen bij elkaar houdt en die ruimte geeft, ook al zint het hun even niet.

Je hoeft niet het klooster in; het gaat erom dat je niet afhankelijk bent van andere mensen en van materiële zaken. Het gaat immers om 'zijn, niet om 'hebben. Pas dan ben je vrij om te ontvangen wat God je te bieden heeft:Hieruit wordt meteen al duidelijk dat het boek van A Kempis niet alleen grote waarde heeft in godsdienstig opzicht. Het is evenzeer een psychologisch scherpzinnig en ter zake doend boek. Het past prima in de levenskunstboeken die vandaag in groten getale voorhanden zijn in de boekhandel. Maar het grote voordeel van de overwegingen die A Kempis ten beste geeft, is de nauwe relatie die er steeds is met het daadwerkelijk navolgen van Christus. A Kempis' boek bevat levenskunst die zich dicht in de nabijheid van het evangelie bevindt. Zeer aanbevolen, vanzelfsprekend!

Thomas a Kempis: De navolging van Christus in jonge taal,hertaald door Mink de Vries,KBS Uitgeverij ,Den Bosch, 2008, 448 pag., C 15,50.

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.  
©CV•Koers/Tjerk de Reus.

Reacties

De navolging van Christus

Er zijn nog geen reacties geplaatst.