De laatste jaren verschijnen er bij christelijke uitgeverijen steeds vaker boeken over moslims en de islam vanuit christelijk perspectief, van nogal wisselende kwaliteit (een heel goede is natuurlijk nog altijd Kruis & halve maan, door Colin Chapman).
Moslims in een westerse samenleving is van een andere orde. De auteurs behandelen ethische vragen die moslims zélf te berde brengen omdat ze er, wonend in een westerse samenleving, mee worstelen. Het boek wordt dan ook veel besproken binnen de islamitische gemeenschappen zelf, zoals te zien is op ondermeer Maroc.nl. Tegelijk is dit aanbevolen lectuur voor christenen die een serieuze poging willen ondernemen om de leefwereld van islamitische medeburgers te begrijpen.
De traditionele interpretatie van de islamitische wetgeving veronderstelt dat haar aanhangers in een islamitisch leefmilieu leven. Maar de sociaal-culturele en levensbeschouwelijke context van moslims in Nederland is compleet anders. Moslims kunnen hierdoor spanning ervaren tussen de waarden en normen van Nederland en die van de islam, wat tot onzekerheid kan leiden: in hoeverre kunnen zij zich conformeren aan de westerse normen en waarden, waar ligt hunloyaliteit, is een actuele interpretatie van de sharia mogelijk?
De auteurs zijn beiden hoogleraar godsdienstwetenschap, in het bijzonder van de islam. Hun bedoeling is nadrukkelijk niet een christelijk perspectief te bieden, maar inzicht te bieden in de manier waarop moslims in een westerse samenleving omgaan met ethische vragen. In het boek klinkt door dat de auteurs de ontwikkelingen in het islamitische denken hierover positief waarderen en vooral luisteren naar gematigde stemmen binnen de moslimgemeenschappen. (RonaId Westerbeek)
Herman Beek en Gerard Wiegers: Moslims in een westerse samenleving -Islam en ethiek, Uitgeverij Meinema, Zoetermeer. 2008.268.pag,.€21,50
Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl. ©CV•Koers/Tjerk de Reus.