Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Tjerk de Reus

Geschiedenis van de Christelijke-Historische Unie

In 1980 ontstond het CDA uit een fusie van gereformeerden (ARP), hervormden (CHU) en katholieken (KVP). Over het eigene van de hervormde partij, de Christelijk-Historische Unie, schreven Marcel ten Hooven en Ron de Jongeen prachtig boek.

De uitgave bestaat uit twee delen. In het eerste deel (het kortste) valt veel te lezen over het karakter van de CHU. Aan de hand van gesprekken met mensen die destijds actief waren in de CHU wordt een mooi beeld geschetst van het eigene van deze partij.

Allerlei mensen komen aan het woord, die kunnen putten uit eigen herinnering of verhalen uit het verre verleden kunnen doorgeven. In het tweede deel wordt systematisch de geschiedenis van de CHU beschreven, met alle bijbehorende jaartallen, namen, acten, notulenen wetsvoorstellen. Zeer boeiend, er gaat een wereld open. Of het erfgoed van de CHU "nog altijd een model biedt voor praktische samenwerking in een pluriforme maatschappij", zoals op de achterflap van het boek geponeerd wordt, is een vraag die de lezer zelf moet beantwoorden. Maar wie de wijze woorden van Piet Hein Donner en Cees Veerman leest over christelijk gedachtegoed en de politiek, kan moeilijk anders dan concluderen dat de traditie waarin de CHU stond, nog altijd zeer vitaal is.

Marcel ten Hooven & Ron de Jong: Geschiedenis van de Christelijk-Historische Unie - 1908-1980, Uitgeverij Boom, Amsterdam 2008, 370 pag., € 29,50.

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.  ©CV•Koers/Tjerk de Reus.
 

Reacties

Geschiedenis van de Christelijke-Historische Unie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.