De kabinetten-Balkenende zetten zwaar in op het aan het werk krijgen van zo veel mogelijk mensen. Werd dit eerder gemotiveerd vanuit emancipatoire overwegingen, nu doemt de vergrijzing op als bittere noodzaak.
Ondertussen ontkom je moeilijk aan de indruk dat Nederlanders steeds egoïstischer worden in hun keuzes rond zorg en arbeid. Het is onthutsend hoeveel kinderen elke ochtend vóór werktijd naar de voorschoolse opvang worden gebracht en pas na werktijd weer worden opgepikt bij de naschoolse, omdat pa en ma per se beiden fulltime willen werken.
In het cahier Spanning tussen zorg en arbeid merken de auteurs terecht op dat de Bijbel een compleet ander licht werpt op de keuze tussen zorg en arbeid. Namelijk: in alles staat voorop dat we éérst het Koninkrijk moeten zoeken. Dat perspectief bepaalt de keuzes die je samen maakt. Alles wat je doet, als man en vrouw, moet in dienst staan van de verbreiding van Gods Koninkrijk, allereerst in je kinderen. Dat kan dus betekenen dat je je tevreden stelt met minder inkomen of een minder optimale carrière, omdat je beiden in deeltijd werkt en beiden zorgt voor je kinderen.
Peter Schalk (eindredactie), Simone Kennedy-Doornbos en ds. M.l. Kater, Spanning tussen zorg en arbeid, Uitgave RMUjUitgeverij Groen, Heerenveen 2008, 88 pag., € 9,95.
Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.
©CV•Koers/Tjerk de Reus.