Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

De betekenis van de getallen

Het getal drie komt regelmatig in de Bijbel voor. Het is het getal van de overtreffende trap, zeg maar van de volledigheid: het staat voor de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. De schenker en de bakker, uit het verhaal over Jozef, dromen respectievelijk over drie ranken en drie manden (Genesis 40:1-23). Als Samuël ’s nachts voor de derde geroepen wordt, weet hij dat het de Heere is die hem roept (1 Samuël 3:1-10). Toen Petrus de Heere Jezus voor de derde keer verloochende kraaide de haan; de maat was vol (Mattheüs 26:69-75). Op de derde dag stond de Heere Jezus op uit het graf (Lucas 24:6,7).

In ons taalgebruik staat drie ook voor volledig: ’driemaal is scheepsrecht’ en ’ik tel tot drie en dan zitten jullie allemaal stil!’

Het getal zeven kennen we van de Schepping: op de zevende dag rustte de Heere God van al het werk dat hij gemaakt had en Hij zegende de zevende dag (Genesis 2:2,3). In de verhalen rond Jozef komt het getal zeven voor in de dromen van de Farao (Genesis 41: 1-45). De Heere Jezus zei Petrus dat hij een ander zeventig maal zevenmaal moet vergeven (Matteüs 18:21-35). Ook het getal zeven staat voor volmaaktheid. Vooral in de zin van overvloed, heel veel.

Naast de getallen drie en zeven die erg vaak in de bijbelse verhalen terugkomen, zijn er ook de getallen tien, twaalf, dertien en veertig.

Tien is het getal van de perfectie (denk aan de tien geboden), twaalf staat doorgaans voor de vertegenwoordiging van het volk Israël in twaalf stammen, twaalf verspieders, twaalf apostelen enz.

Dertien staat vandaag de dag voor het ongeluksgetal. Ook in de bijbel kom je op die manier dit getal tegen. Op de dertiende dag van de twaalfde maand zouden alle Joden verdelgd worden in het verhaal over Esther (Esther 3:13).

Bij het getal veertig kun je denken aan de woestijntocht die veertig jaar duurde, Elia die veertig dagen en nachten zonder of drinken in de woestijn verblijft en hemelvaart is veertig dagen na Pasen. Het getal staat voor de volheid van de tijd, zou je kunnen zeggen.

Over dit onderwerp is een boek geschreven door Dr. A.L. Snijders: ’De getallen in de bijbel en hun verhaal’, uitgegeven in 1995 bij Ten Have b.v te Baarn.

Voor meer informatie over getallensymboliek op internet kun je terecht op deze website: http://home.hetnet.nl/ensoe/getallensymboliek.html