Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Willy Wouters-Maljaars

De onbereikbare jeugdliefde van dichter Emile

Tim Krabbé is in de oorlog geboren en leeft sinds 1967 van de pen. De CPNB ziet wat in hem; hij mag het Boekenweekgeschenk voor 2009 schrijven. Een ongekende kans: bijna 1 miljoen exemplaren worden er tijdens de Boekenweek van uitgedeeld. Een betere pr kun je als schrijver niet wensen.

Misschien heeft Krabbé totaal geen behoefte aan meer bekendheid. Zijn laatste roman, ”Marte Jacobs”, had niet veel meer wind in de zeilen nodig. De recensies zijn onverdeeld positief. De eerste druk verscheen in oktober 2007 en was binnen een maand uitverkocht. Terwijl het thema toch echt niet nieuw is: dat van de onbereikbare jeugdliefde. Als lezer waan je jezelf af regelrecht terug in Vestdijks ”Terug tot Ina Damman” en zie je Anton hompelend achter Ina aanlopen, van alles denkend, maar niets overbrengend. Al heet Anton bij Krabbé Emile Binenbaum en Ina Marte Jacobs.

Emile is dichter. Een dichter die niet productief is en helaas verschoond blijft van enige ontwikkeling. Dit in tegenstelling tot zijn vroegere klasgenoot Willem Reiff, die bladzijde na bladzijde vult en door Emile met jaloezie tot op de letter wordt gevolgd. Willem ligt bovendien ’zacht’ bij het publiek. Het nóg grotere pijnpunt voor Emile ligt in het feit dat Willem hem zijn jeugdliefde tussen neus en lippen door afgenomen heeft. En om de schroeven helemaal aan te draaien, publiceert Reiff tot slot zijn nieuwe roman: ”Een meisje uit mijn jeugd”. Over Marte dus. Zodat Emile definitief met lege handen staat.

Als Emile Marte voor het eerst ziet, is zij negen en hij zestien. Tijdens een spelletje voetbal in de duinen slaat de vonk over. Pas een hele tijd later ziet hij haar terug als leerlinge van zijn school in klas 1c. In de schoolkrant wijdt hij het gedicht ”Pasgeboren girafje” aan haar. Zij laat niet merken dit begrepen te hebben. Daden blijven uit, gedachten worden des te meer en te inniger gekoesterd. Totdat de bijl valt en de droom uiteenspat. Gevolgd door de totale vernietiging: Marte pleegt zelfmoord. Heeft ze nu wel of niet…? De liefde stolt tot een eeuwig moment.

Tim Krabbé kan boeiend schrijven. Zo’n bekend thema opnieuw uitwerken is een kunst op zich. De auteur kan de lezer goed vasthouden, de lezer blijft met hem zoeken naar oplossingen en doorbraken. Zelfs als je denkt de oplossing al in handen te hebben. Ik zou de auteur wel graag een vraag willen stellen. Of hij zou willen zoeken naar vervanging voor een veelvuldig voorkomend niet-platonisch bedoeld woord in ”Marte Jacobs”. Hij mag oefenen tot maart 2009. Voor het Boekenweekgeschenk.

N.a.v. ”Marte Jacobs”, door Tim Krabbé; uitg. Prometheus, Amsterdam, 2007; ISBN 978 90 4461 122 9; 166 blz.; € 16,95.