Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Tjerk de Reus

Van animisme tot ietsisme

Hoe zit het eigenlijk met het denken over religie door de eeuwen heen? Nu religie in steeds bredere kringen een gespreksonderwerp is, wordt deze vraag relevanter. Wat dachten Kant en de Verlichtingsfilosofen over God? De Fransman Voltaire was zeer afkerig van godsdienst, maar geldt dat voor alle denkers uit die tijd? Het antwoord luidt negatief en hoe
het precies zit, kan nagelezen worden in het boek Van animisme tot ietsisme van leen den Besten.

Overigens is de reikwijdte van zijn boek vele malen ruimer dan de Verlichting: in zijn informatieve betoog belicht hij de hele westerse geschiedenis van het denken. Vanaf de Griekse natuurfilosofen tot aan hedendaagse denkers - het komt allemaal aan bod: bondig, stelsel matig en helder. Het boek laat zich gemakkelijk raadplegen. In de paragrafen behandelt Den Besten tal van afzonderlijke denkers, terwijl hij in korte teksten 'terzijde' allerlei verwante zaken aan de orde stelt Dit boek is beslist een goed naslagwerk, maar ook een prima vertelde geschiedenis van het denken over God.

Leen den Besten, Van animisme tot ietsisme. Religie in de westerse samenleving. Uitgeverij Boom, 384 blz., € 29,95

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.  
© CV•Koers/Tjerk de Reus.