Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Tjerk de Reus

Van Agt

Dries van Agt behoort tot de opmerkelijkste Nederlandse politici van na de Tweede Wereldoorlog. Over zijn politieke leven verscheen een biografie: Van Agt - Tour de force. Voor liefhebbers van het politieke veld is dit een boek dat je in één adem uitleest.

Dankzij de vlotte verteltrant, maar vooral ook vanwege de persoonlijkheid van Van Agt. De ware Van Agt ontpopte zich vermoedelijk het duidelijkst in zijn jarenlange duel met Joop den Uy!. Hij zocht graag de confrontatie, was in toenemende mate wars van de progressieve PvdA en stond in alle opzichten zijn mannetje. Gelukzalig moet hij zich gevoeld hebben toen hij in 1977 een nieuw kabinet Den Uyl verijdelde, door met Wiegel in zee te gaan.

In dit boek staan vooral de gebeurtenissen uit die jaren centraal, hoewel er ook een rand omheen is van biografische gegevens. Dit boek verdient veel lezers; overigens niet alleen met het oog op de politiek. In hoge mate is het boek ook een taaldocument, dankzij Van Agts bijzondere taalgebruik. Van Agt slingerde zinnen uit als lasso's, haalde met de grammatica perfecte capriolen uit en toverde graag smakelijke beeldspraak tevoorschijn. Wie een staaltje van creatieve taalbeheersing in de praktijk wil zien, leze dit boek.

Johan van Merriënboer e.a., Van Agt – Tour de force, Uitgeverij Boom, Amsterdam 2008, 592 blz., € 25,-.

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.  
© CV•Koers/Tjerk de Reus.