Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Tjerk de Reus

Over de religie

Uitgeverij Boom heeft een veelbelovende boekenreeks geïnitieerd, met als overkoepelende titel Boom Religie. Het eerste deel is verschenen: Over de religie van ED.E. Schleiermacher (oorspronkelijk verschenen in 1799).

Dit voorjaar zal een complete vertaling verschijnen van Karl Barths beroemde Römerbrief. De kracht van deze reeks lijkt vooral te zitten in de keuze om echt klassieke religieuze teksten uit te geven. De typografische vormgeving van de boeken past daar schitterend bij.

De vijf betogen die Schleiermacher bundelde onder de subtitel 'Betogen voor de ontwikkelden onder haar verachters' vormen zo'n klassieke basistekst. Hij beschrijft hierin religie als een fenomeen in de menselijke ziel. Religie is niet wat de kerk voorschrijft, ook niet haar organisatie, maar het innerlijke besef van afhankelijkheid van een omvattende werkelijkheid. Dat heeft hem ook kritiek opgeleverd. Uitgerekend Karl Barth is een van zijn grootste bestrijders geweest; volgens hem bleef geloof bij Schleiermacher beperkt tot het menselijke ervaren.

Hoe dat ook zij, de opvatting van Schleiermacher is een heldere coördinaat in het denken over religie, omdat hij religie radicaal beschouwt vanuit het menselijke subject. Eigenlijk is Schleiermacher actueler dan ooit, omdat de vrije individuele religiositeit vandaag een geweldige bloei kent. Voor de bezinning op religie vandaag doet men er goed aan deze basistekst van Schleiermacher mee te nemen. Over de religie werpt zijn licht met gemak een paar eeuwen vooruit. .

Friedrich Schleiermacher, Over de religie, Uitgeverij Boom, 168 blz., € 28,50.

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl.  
© CV•Koers/Tjerk de Reus.