Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Marleen Ramaker

Nou moet je eens goed naar me luisteren

Nou moet je eens goed naar me luisteren, geschreven door klinisch psycholoog dr. Henry en klinisch psycholoog en relatietherapeut John Townsend, gaat op een praktische manier in op de vraag hoe je moeilijke gesprekken 'handen en voeten' kunt geven. Het is een pleidooi om in confronterende gesprekken te kiezen voor liefde en waarheid.

Relaties met anderen zijn immers het sterkst als ze oprecht zijn en als er sprake is van respect. Dan kan de ander zich de moeite waard voelen en bevestiging ontvangen. Maar het vraagt oefening om elkaar vast te houden in liefde en waarheid. Je moet allereerst eerlijk leren omgaan met angsten en remmingen die een open gesprek in de weg kunnen staan. De auteurs geven hiervan een aantal voorbeelden, zoals de angst om de ander te verliezen doordat iemand zich emotioneel terugtrekt. Of de angst om met boosheid geconfronteerd te worden, met gevoelens die kunnen kwetsen, met afwijzing of afkeuring.

Toch bepleiten de auteurs het liefdevolle,moedige gesprek, omdat het uiteindelijk de relatie goed zal doen: "Vergelijk het eens met tuinieren. Als u uw planten graag in goede conditie ziet overleven, dan moet u meer doen dan alleen water geven en bemesten. U moet ze ook beschermen tegen slecht weer, insecten en ziekten. Zo kunnen patronen of eigenschappen als controlegedrag, egoïsme, onverschilligheid en verdedigingsmechanismen de hele relatie verzieken of besmetten.

God verlangt ernaar dat relaties integer zijn en dat mensen met hun sterke en kwetsbare kanten, met hun verlangens en vragen, bij elkaar terechtkunnen om door elkaar gestimuleerd en bevestigd te worden. Dan zal er sprake zijn van groeiende diepte en betekenis. Confrontatie levert volgens de auteurs nog meer op: geestelijke groei en vrucht." Wanneer wij vriendschap sluiten met de waarheid wil God onze gesprekken (...) gebruiken om ons tot rijpheid te brengen:'

Dit boek is een aanrader voor iedereen die wil groeien in onderlinge communicatie. 

Henry Cloud en ]ohn Townsend: Nou moet je eens goed naar me luisteren - Hoe voer je gesprekken die je liever vermijdt?, Uitgeverij Boekencentrum, Zoetermeer 2008, 255 blz.,€17,50.

 

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl
©CV•Koers/Tjerk de Reus.