Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Ronald Westerbeek

Levenswaardigheden

Het lijkt wel of christenen zich tegenwoordig minder druk maken over medisch-ethische kwesties. Of zijn we de bezinning op euthanasie, stamcelonderzoek of abortus gewoonweg moe?

De thematiek heeft natuurlijk niets aan actualiteit ingeboet De publicatie van Levenswaardigheden, een jubileumuitgave van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) en het Prof. dr. GA Lindenboom Instituut, is daarom welkom. Niet dat de auteurs - R. Seldenrijk en H. Jochemsen - veel nieuws te berde brengen. Maar dat is ook niet de opzet van deze laagdrempelige en uitstekend leesbare publieksuitgave.

Op een heel toegankelijke manier biedt het boekje een overzicht van medisch-ethische vraagstukken en actuele ontwikkelingen, worden begrippen uitgelegd, en bijbelse overwegingen meegegeven. Wat zegt de Bijbel over orgaandonatie? Zijn er voor een christen grenzen aan IVF? Is sedatie een alternatief voor euthanasie? Hoe ga je om met medische beslissingen in de laatste levensfase? Prenatale screening, wat is dat? Ook behandelen de auteurs thema's als omgaan met erfelijkheid, leven met een handicap, eenzaamheid en mantelzorg, en ouder worden met gebreken.

De auteurs laten telkens ruimte voor een eigen afweging door de lezer, maar wijzen tegelijk wel heel helder bijbelse denkrichtingen aan. Het boekje is daarmee een uitstekend hulpmiddel voor wie zich vanuit christelijk perspectief een mening wil vormen.

R. Seldenrijk en H. Jochemsen, Levenswaardigheden. Bijbelse bezinning op zorg voor het leven, een uitgave van de NPV en het Prof. dr. G.A. Lindeboom Instituut Amsterdam 2007, 176 blz., € 10,-.

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl
© CV•Koers/Tjerk de Reus.