Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Willem-Henri den Hartog

Je baan en je leven

Hoe kan ik een lichtend licht en een zoutend zout zijn op mijn werk? Om gelovigen te helpen met deze en andere vragen is de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU) gestart met de reeks Christen zijn op de werkvloer. In dit eerste deel van de reeks, Je baan en je leven, doen Roei Jongeneel. Alexander van Kleij, Jan Schreuders en Peter Schalk waardevolle handreikingen in de vele dilemma's rond christen-zijn en werk. De vijf toegankelijke hoofdstukjes bieden een stuk toerusting die uitgewerkt wordt in praktische voorbeelden.

Elk hoofdstuk sluit af met stellingen. Aan het eind van het boek worden de Tien Geboden doorvertaaid naar de werkvloer, door uit de kern van het gebod waarden af te leiden. Zo handelt het tweede gebod over hoe God gediend wil worden. Dit betekent voor de werkvloer: respect, rechtvaardigheid en gezag.

Het boekje is duidelijk vanuit een reformatorische visie geschreven. De werknemer wordt als een 'vreemdeling' gezien en ieder beroep is een goddelijk beroep. Volgens Roei Jongeneel is goed rentmeesterschap (bouwen en bewaren) een opdracht van iedere christen. Hij laat heel concreet zien wat dit betekent voor ons handelen in de schepping. Een boek dat velen tot hulp kan zijn! 

Peter Schalk (eindred): Je baan en je leven, Uitgeverij Groen i.s.m. de RMV, Heerenveen 2008, 84 blz., € 9,95.

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl. ©CV•Koers/Tjerk de Reus.