Yord
Yord
Yord Literatuur
Boekverslag maken? Informatie nodig voor je literatuurdossier? Yord biedt alles wat je wil weten over literatuur. Talloze recensies, informatie over dichters, schrijvers, poëzie en proza. Zoek op auteur of in een van de dossiers.
 
 
 
Zoeken op auteur
 
Dossiers
 
 
 
arrowYord literatuur
Literair lexicon

Literaire teksten

Links

Zoeken
Literatuur inzicht
 

Redacteur: Ronald Westerbeek

In het voetspoor van Jezus

"Reizen verruimt de geest, zegt men:' schrijft Peter Walker in zijn voorwoord,,, waarschijnlijk kan het de geest ook verdiepen of zelfs veranderen:' Dat is zeker mijn ervaring, en dan denk ik bijvoorbeeld aan de eerste keer dat ik door Turkije reisde, in de voetsporen van Paulus.

Het was een ontdekkingsreis langs plaatsen als Laodicea, Troas, Kolosse en Efeze en voor mij wierp het nieuw licht op Handelingen en de apostolische brieven. Bekende passages worden zoveel concreter en gaan zoveel meer leven sindsdien valt bij het bijbellezen veel meer op z'n plek. Voor zo'n ervaring moet je eigenlijk daadwerkelijk op reis, maar als alternatief zijn er ook boeken voor reizigers die thuisblijven. In het voetspoor van Jezus is zo'n 'reisgids voor thuisblijvers'.

Het is een prachtige, rijk geïllustreerde gids voor de belangrijkste plaatsen uit de Evangeliën, zoals Nazaret, Galilea, Caesarea, Filippi, Jericho en Betanië. Het eerste gedeelte van elk hoofdstuk gaat in op de vraag hoe het er was in Jezus' tijd, aan de hand van met name het nauwgezette verslag van Lucas. Maar ook bekijkt Walker hoe die context van invloed is op Jezus' bediening. Vaak blijkt de specifieke context dan extra dimensies toe te voegen aan ons inzicht in wat Jezus er zei en deed. Het tweede gedeelte van elk hoofdstuk is bedoeld om uit te leggen en te duiden wat je zou zien als je die plaats nu zou bezoeken. Dan gaat het over de archeologie, de authenticiteit van een plek (of het gebrek daaraan) et cetera.

Walker is als nieuwtestamenticus verbonden aan Wycliffe Hall (Universiteit van Oxford) en hij toont zich een betrouwbare reisleider, met kennis van zaken en liefde voor de Bijbel. Heel erg verrassend wordt het niet en voor theologen zal het misschien niet veel nieuws bieden, maar Walker slaagt er wel in om de overbekende teksten tot 'levende historie' te wekken: echte mensen, op echte plaatsen, in een echte tijd.

Het boek is voorzien van talloze kaarten en plattegronden, kaders met de belangrijkste jaartallen en gebeurtenissen en uitleg van bijbelse begrippen. Het bevat goede registers, wat het tot een bruikbaar naslagwerk maakt. (Ronald Westerbeek)

Peter Walker: In het voetspoor van Jezus, Uitgeverij Ark Boeken, Amsterdam 2007, 215 blz., € 24,95
 

Dit artikel is eerder verschenen in CV•Koers, opinieblad voor de christen vandaag. Zie ook: www.cvkoers.nl en www.tjerkdereus.nl
© CV•Koers/Tjerk de Reus.